Yumi vizsgáztatja a bankautomatát

A kétkarú együttműködő YuMi® robot sok száz órányi üzemi próbával segít a bankjegykiadó automaták (ATM-ek) működésének megbízhatóságát és minőségét javító szoftverek fejlesztésében. Az ABB újszerű ipari robotja egyszerre pontos és rugalmas, a legbonyolultabb feladatokat is hajszálpontosan hajtja végre teljesen biztonságosan a jövő gyárában dolgozó emberek között, mely most éppen a pénzkiadó automaták fejlesztésében segíti az embert.

Átlagosan félévente frissítik az ATM-ek szoftverét azért, hogy a biztonságtechnika rohamos fejlődésével lépést tartva képesek legyenek a pénzügyi műveletek védett és biztonságos lebonyolítására. Minden új kód kiadása előtt alapos, sokszor megismételt próbát kell végezni azért, hogy a kód abszolút megbízható és a biztonságos legyen, megfeleljen a szigorú nemzetközi és helyi előírásoknak.

Az automaták próbáját mostanáig emberek végezték: sok száz órát töltöttek az ATM-ek vizsgálatával, ennek az emberi tévedésből fakadó minden kockázatával együtt. YuMi színrelépésével az ATM-szoftverek ellenőrzésének sebessége és megbízhatósága elképesztő mértékben javult. A svájci székhelyű banki fizetési szoftverszolgáltató Abrantix AG az ABB egyik YuMi robotjával végezteti a Diebold Nixdorf cég ATM-jeinek automatizált tesztelését. Az Abrantix-féle vizsgálati környezetben működő szoftver arra utasítja YuMi robotot, hogy az emberhez hasonlóan a bankjegykiadó automaták esetében szokásos olyan műveleteket teszteljen, mint a kártya behelyezése, a PIN-kód beütése, illetve pénz kivétele és behelyezése. 

Az Abrantix zürichi központjában a feladatra programozott kétkarú YuMi robot prototípusa gyökeresen megváltoztatta az ATM-szoftverek tesztelését. A YuMit még arra is beprogramozták, hogy a használat közben jellemzően előforduló emberi hibákat – például gemkapoccsal összetűzött papírpénz behelyezése – kövessen el, mert csak így tökéletesíthető a szoftver, hogy megbirkózzék a legkülönfélébb problémákkal.

Az ATM-ek nappal kifejlesztett új szoftverfunkcióinak tesztjeit éjszaka YuMi robot automatikusan elvégzi, és a tesztelők csapata másnap ellenőrzi az eredményeket. Így több idejük marad a leglényegesebb problémák megoldására.

YuMi a Rubik-kocka kirakásával és sushi készítésével gyárkapun kívül is bizonyította sokoldalúságát. Sőt, az olaszországi Pisában, két évvel ezelőtt, élő előadás közben a híres tenort, Andrea Bocellit kísérő szimfonikus zenekart YuMi vezényelte.