Medveotthon a város szélén

Bár Budapesttől alig fél óra alatt érünk Veresegyházra, e nagy múltú és egyre népszerűbb városba, mégis kevéssé ismerik a megyén kívül. (Képek: Veresegyház)

Holott érdemes vele megismerkedni, mert tavaly volt 20 éve annak, hogy elnyerte a városi rangot, és azon kevés települések közé tartozik, amelyben megduplázódott a lélekszám az utóbbi tíz évben. Sok a Budapestről Veresegyházra költöző fiatal pár, az ingatlanok jóformán órák alatt elkelnek.

Jó itt élni, erről – egyebek között – munkahelyet teremtő high tech beruházások, kiemelkedő szakmai munkát végző tanárok, óvodapedagógusok is gondoskodnak. Annyi mindegyikükben közös, hogy lokálpatrióták.

Veresbe bele lehet szeretni – jegyezte meg az egyik vendéglátónk. Erre az is bizonyíték, hogy például az új, modern, közösségi és kulturális térként is működő, kávézóval bővített templomban minden részlet helyi művészek munkája.

Veresegyház elsősorban arról híres, hogy a világon itt regnál a leghosszabb ideje ugyanaz a polgármester. Pásztor Bélát 55 évvel ezelőtt választották meg először vezetőjüknek az itt élő polgárok, és azóta is hatalmas bizalommal vannak iránta. Ráadásul Pásztor Béla nem tartozik egyetlen párthoz sem: függetlenként indul minden egyes alkalommal.

Az ősidők óta lakott település egyre fiatalodik: az átlagéletkor 37 év, az óvodákban ezernél több a gyermek, 2300-an járnak általános iskolába. A legnagyobb létszámú Fabriczius József Általános Iskolában, ahol 1700 gyerek tanul, évek óta korlátozni kell a felvételt: csak veresegyházi lakcímkártyával rendelkezők iratkozhatnak be. Furcsa mód, sokan találtak maguknak hirtelen helyi rokont…

A Meseliget Bölcsőde parajdi sószobával, magas szintű foglalkoztató programokkal és gyermekmedencével várja a kicsiket. A tanintézményekben fontos szempont a sportolási lehetőségek széles választéka. A kosárlabda-csarnokot tavaly vették birtokba a sportolók és épül az új kézilabda-csarnok. Fontosnak tartja a városvezetés az idősgondozást is, mert bizony erre is nagy az igény.

Mit csinálhat Veresegyházon a turista? Azt javaslom, ha szerdán vagy szombaton érkezik, jó korán látogasson el a helyi piacra, ami igazi élmény, nemcsak az alacsony árak és a kiváló büfé miatt, de azért is, mert kapható itt minden, ami helyi termelésű; én még antik porcelán bögrére is bukkantam. A városban sétálván feltűnik a sok-sok virág: főkertészt is alkalmaz az önkormányzat, és ez látszik is az utcák, terek gondozottságán.

Sétáljunk el a letisztult stílusú, új Szentlélek templomig. Érdekes a története: a régi, Árpád-házi Szent Erzsébet templom belső felújítása közben elkezdett régészeti feltárás, a megtalált leletek – és a tény, hogy a lakosság idővel kinőtte az épületet – új templom építésére ösztökélte egy önkormányzati határozat. Az építészeti terveket Nagy László, az egyházközség tagja készítette. Kun Éva, Kovács Attila, Böjte-Horváth István, Gál Lehel, Konkoly György és Módy Péter alkotta a művészcsoport magvát; egyenként (és együtt) különféle művészeti ágakban tették egyedivé a belső és külső teret. Az orgona Dunakeszin készült, a harangok a szintén pár kilométerre lévő Őrbottyánban.

A veresegyházi tó partján elterülő homokos strand – békebeli áraival! –, valamint a tóparti hangulatos étterem a fürdeni, napozni vágyóknak kedvez.

SONY DSC

A leghíresebb veresegyházi látványosság a Medveotthon: a gyermekes családok kedvenc kirándulóhelye. Nem állatkertről van szó! Hatalmas területen, a természetes környezetet utánzó térben, nem pedig szűk ketrecekben élnek a többnyire mentett, cirkuszokból és máshonnan ide hozott állatok: medvék, farkasok, oroszlánok. Kisvonat, kilátó, játszótér és még sok más attrakció gondoskodik a kicsik szórakoztatásáról.

Bár nem turistalátványosság, nagy élmény: a város vezetői elkalauzoltak a Veresi Paradicsomba, a csúcstechnológiát használó, kiemelten tiszta növénytermelő üzembe. Itt mindent számítógép vezérel, beállítja a hőfokot, tudja, mennyi napfény és levegő kell ahhoz, hogy egyenletesen pirosak legyenek a fürtös koktélparadicsomok. Márkus Zsolt, a cég ügyvezetője mutatta be a világ élvonalába tartozó technológiával működő üzemet, ahol az édes, ropogós cseresznyényi paradicsomok teremnek, majd elszállítják őket a hazai elegáns éttermekbe, szállodákba, üzletekbe – évszaktól függetlenül. Egyébként nemcsak pirosak, hanem feketék és sárgák is növekednek itt, a legújabb divat szerint.

Mint jóformán bárhol az országban, itt is találtak termálvizet a kutatók. Jelenleg az összes közintézmény és néhány vállalkozás fűtését szolgálja. Jól működő panziókat, szállodát, gyógyító komplexumot lehetne építeni erre a kincsre. Ez lehet talán a fejlődés további lépcsője.