Még nem találtak időpontot Orbán európai parlamenti felszólalására

(Fazekas Pálma/szabadeuropa.hu) Hagyomány, hogy az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke felszólal az Európai Parlamentben, most azonban egyetlen napon találtak csak időt erre a napirendben. Az a nap viszont nem alkalmas Orbán Viktornak – írja több forrásra hivatkozva az Euronews. A jövő heti plenáris ülés napirendjét a parlamenti frakcióvezetők értekezletén, várhatóan csütörtökön véglegesítik.

A hagyomány szerint az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke az Európai Parlamentben szokta ismertetni az elnökség hat hónapjára tervezett programját, olyankor a képviselők kérdezhetik is őt.

Az Euronews hírportál két hiteles forrásra hivatkozva ír arról: Orbán Viktor jelezte az uniós törvényhozásnak, hogy jövő kedden vagy szerdán (július 16-án vagy 17-én) meg tudna jelenni a plenáris ülés előtt, a napirendet meghatározó frakcióvezetők testülete szerint azonban akkor erre nincs idő.

Az új parlament kedden és szerdán megválasztja az elnököt és a tizennégy alelnököt, csütörtökön pedig az Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségének újbóli betöltéséről szóló megerősítő szavazást tartják. Pénteken elméletileg felszólalhatna Orbán Viktor, de a hírportál úgy tudja, hogy ez az időpont nem alkalmas neki. A hírportálnak nyilatkozó egyik forrás elképzelhetőnek nevezte, hogy az utolsó pillanatban lesz megoldás.

A jövő heti plenáris ülés napirendjét a parlamenti frakcióvezetők értekezletén, július 11-én véglegesítik.