Megállapodás az online tartalomszolgáltatások hordozhatóságáról

A megállapodás az első kézzelfogható lépés az uniós szerzői jogi szabályozásnak a Bizottság által a digitális egységes piaci stratégia keretében javasolt korszerűsítése felé, és konkrét előnyöket biztosít a fogyasztóknak és az alkotóknak egyaránt. A megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is hivatalosan jóvá kell hagynia. Elfogadásuk esetén az új szabályok 2018 elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak és a vonatkozó rendelet 9 hónapos előkészületi időszakot ír elő, hogy a szolgáltatók és a jogtulajdonosok felkészülhessenek az új szabályok alkalmazására. (A teljes közlemény itt olvasható.)

Rendeletjavaslat az online tartalmak belső piacon belüli hordozhatóságáról

Bővebben az online tartalmak hordozhatóságáról

Áttekintés infografikákkal

 
Egymilliárd euró a fenntartható közlekedés fejlesztésére

A Bizottság ma új pályázati felhívást tett közzé az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz és más pénzalapok, köztük az Európai Stratégiai Beruházási Alap forrásainak igénybevételére. Az innovatív konstrukció keretében az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz közlekedést támogató programjából összesen egymilliárd euró hívható le. Ezen felül állami pénzintézetektől és magánszektorbeli szervezetektől, valamint – első ízben – az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA) további források vehetők igénybe. Ez a felhívás az első a maga nemében, hiszen különböző finanszírozási forrásokat ötvöz.
A pályázati felhívás célja, hogy ösztönözze beruházások létrejöttét az innovatív és fenntartható közlekedési infrastruktúra-fejlesztések terén, egyúttal pedig támogassa az infrastruktúra kiépítéséhez szükséges munkahelyek létrejöttét. A felhívás emellett az energiaunió kiépítését, azon belül is az alacsony kibocsátással járó személy- és áruszállításra vonatkozó európai stratégia megvalósítását is szolgálja. Olyan pályázati projektek részesülhetnek finanszírozásban, amelyek hozzájárulnak a fenntartható, innovatív és fennakadásoktól mentes közlekedési rendszerek kiépítéséhez a transzeurópai közlekedési hálózaton belül. (A teljes közlemény itt olvasható.)

Pályázati összefoglaló

Pályázati webhely

Az alacsony kibocsátással járó személy- és áruszállításra vonatkozó európai stratégia

Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz: közlekedést támogató p

 

Áthelyezés és áttelepítés: a tagállamoknak az eddigi biztató eredményekre kell építeniük

Az Európai Bizottság ma fogadta el az uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló kilencedik eredményjelentését, amely a 2016. december 8. óta végrehajtott intézkedéseket értékeli. A beszámolási időszak alatt a tagállamok tovább növelték áttelepítési erőfeszítéseiket, így immár 13 968 személy számára biztosították a jogszerű és biztonságos eljutás lehetőségét Európába.
A Görög- és Olaszországból történő áthelyezést illetően változatlanul pozitív általános tendencia rajzolódik ki: a beszámolási időszakban újabb 3813 személyt helyeztek át, és a havi áthelyezések száma decemberben rekordot döntött (1926 fő). Az áthelyezett személyek teljes létszáma jelenleg 11 966 fő. Ugyanakkor a tagállamok részéről további erőfeszítésekre van szükség, hogy megszilárduljanak az eddig tett előrelépések, és teljesüljön az Olaszországból való havi 1000, illetve Görögországból való havi 2000 áthelyezésre vonatkozó bizottsági célkitűzés. Magyarországra továbbra sem történtek sem áthelyezések, sem áttelepítések. (A teljes közlemény itt olvasható.)

Kilencedik jelentés a migránsok EU-n belüli áthelyezéséről és áttelepítéséről

Áthelyezés és áttelepítés: áttekintés

Európai migrációs stratégia