Meghekkelték a Radioheadet

A rockzenekar énekesének számítógépére betört hacker 150 ezer fontot követelt, de a fizetés helyett a Radiohead inkább ingyenesen nyilvánosságra hozta az ellopott lemezek tartalmait, az önkéntes adományokból befolyó bevételt pedig jótékonysági célokra ajánlotta fel.

A Radiohead vezető énekeséhez, Thom Yorke-hoz június elején tört be egy hacker, aki 18 minidisc tartalmát – énekeket és dalokat – lopott el. A hekker 150 ezer fontot, azaz kb. 55 millió forintot követelt a felvételekért cserébe, amit az énekesnek esze ágában sem volt megadni. Helyette más ötlete támadt: ha a lemezek tartalma már egyébként is kikerülhet a nagyvilágba, akkor inkább ő és társai adják ki a dalokat.

A 18 mini lemez tartalmának letöltéséért 18 fontot (kb. 6500 forintot) kérnek – a befolyt összegeket a klímaváltozás ellen küzdő civil szervezet, az Extinction Rebellion támogatására ajánlják fel. Emellett a lemezek teljes tartalma ingyenesen meghallgatható egy online felületen.

A lemezek egyébként a többi között az 1997-ben megjelent OK Computer albumhoz köthető munkadalokat és dalváltozatokat tartalmaztak, melyeket az együttes nem tervezett kiadni. A lényeg, hogy a hekker hoppon maradt, és a széles körben médianyilvánosságot kapott ügy miatt több adomány érkezik be a megsegített civil szervezethez.

A dalok egyébként is hosszúak, nem telefonos letöltésre optimalizáltak, az együttes rajongóinak viszont csemege. Itt meghallgathatók.

Az együttesről részletesen itt olvashat; tessék kattintani!