Diákhitel: kamatcsökkentés és segítség a nyelvvizsgához

Az eddigi legkedvezőbb feltételekkel igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1, amelynek kamatmértéke 1,99%-ra csökkent, jelentette be a Diákhitel Központ Zrt. A képzési költségre használható Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0%-os kamattal vehető fel július 1–december 31. között.

A Diákhitel Központ Zrt. az előző félévi 2,2%-ról 21 bázisponttal 1,99%-ra csökkentette a Diákhitel1 kamatát. A Diákhitel felvehető összegei a 2019/20. tanévben a következőképpen alakulnak: a szabad felhasználású esetében havi 15–70 ezer forint közötti összeg igényelhető, a csak képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

Tavaly a társaság összesen 13 700 millió forint összegű hitelt nyújtott, így a megalapítása óta folyósított hitelállomány meghaladta a 341 ezer millió forintot. Sem hitelbírálat, sem fedezet nem szükséges a folyósításhoz és bármikor lehetőség van ingyenes előtörlesztésre.

Október 1-jétől bevezetik a nyelvtanulási diákhitelt, amelyet azok az aktív vagy hallgatói jogviszonyukat szüneteltető hallgatók vehetik majd fel, akiknek nincs meg a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsgájuk, vagy már záróvizsgát tettek, de nyelvvizsga hiányában diplomát nem szereztek.