Vezetőváltás a hazai Siemensnél: Jeránek Tamás az új elnök-vezérigazgató

Május 1-jétől Jeránek Tamás veszi át a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját, miután Dale A. Martin tizenegy, kiemelkedően sikeres év után, alapos előkészítést követően, saját döntésére köszön el a vállalattól. (A nyitó képen a Simens távozó vezére, Dale A. Martin.)

Jerinek Tamás.

A Siemens új elnök-vezérigazgatója, Jeránek Tamás (50) 2012 óta dolgozik a Siemens Zrt.-nél, a digitális iparági terület vezetőjeként, és tavaly óta a cég igazgatósági tagja. A szakember vezetésével megtöbbszöröződött a vállalat egyik zászlóshajójának számító üzletág forgalma, megkettőződött a területen dolgozók száma, és nagyszabású digitalizációs terkveket valósítottak meg autó-, gumi-, gyógyszer-, vegy-, fém- és cementipari megrendelőknél. Jeránek a Siemens előtt a saját cégét irányította, és multicégnél töltött be vezetői pozíciókat. A szakember családos, két gyerek apja, szenvedélye a sport.

Dale A. Martin (64) irányítása alatt a vállalat az ipari digitalizáció, az automatizálás és az innováció kiemelkedő szereplőjévé vált a magyar piacon. Vezetésével a Siemens kulcsrakészen átadta az ország leghatékonyabb, kombinált ciklusú erőművét Gönyűn, Vectron mozdonyokat szállított a GySEV-nek. Az ipari innováció, oktatás és fenntarthatóság elkötelezett, aktív támogatójaként meghatározó szerepet játszott a repülőgépek elektromos hajtásrendszerének kifejlesztését célzó siemenses kutatási és fejlesztési program sikerében, közép- és felsőfokú duális képzési programok magyarországi megszervezésében, valamint fenntarthatósági és környezetvédelmi kezdeményezések megvalósításában a Siemens budapesti telephelyén.

A gazdasági együttműködés aktív szereplőjeként 2013–19 között három cikluson keresztül töltötte be a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöki pozícióját.