Megkezdődött az elektromos motorok sorozatgyártása a győri Audiban

Győrött mától elektromos motorokat is gyárt sorozatban az Audi magyarországi leányvállalata. A 8500 négyzetméteres üzemcsarnokban moduláris gyártással készülnek az elektromos járműhajtások. Az e-motorgyártás létrehozásához a vállalat  (feltehetően üzleti titokként kezelt) „kétszámjegyű eurós összegű” beruházást valósított meg.

Az Audi magyar leányvállalata az elektromos meghajtások központi gyártó telephelyévé lép elő, a vállalatóriás fenntartható mobilitás-szolgáltatóvá válik. Az e-motorok gyártásához szükséges berendezéseket és gyártószigeteket a egy év alatt telepítették Győrött. A mai kapacitás naponta mintegy 400 elektromos meghajtás gyártására alkalmas, ám a termelés fokozatosan növelhető. Ma – egyelőre egy műszakban – százan dolgoznak az új szakterületen, az év végére azonban harmadával növekszik az e-motorgyártók száma, és három műszakosra bővül a termelés.

A győri elektromos motor (képünkön) újdonsága, hogy az állórészben, ami az e-motor egyik fő eleme, a vékony rézhuzalból a lehető legtöbbet tekercselik rá a nyers darabra. Minél szorosabb a tekercselés, annál hatékonyabb a teljesítmény-leadás. Az elektromos motor további fő alkotórészei, például a teljesítményelektronika, amely külön házban kap helyet, a hajtómű és az erőt a kerekeknek átadó két féltengely. A győri Audiban kétféle hajtást gyártanak az e-tron számára, mivel a quattro-hagyománynak megfelelően az első és a hátsó tengelyt egyaránt meghajtják.

A lapunkhoz eljuttatott tájékoztatóból kiderül, hogy „a gyártóberendezések, robotok, valamint a csavarozó és mérőállomások rögzített pozíciókban helyezkednek el, azonban nem lineáris szalag köti össze őket. Ehelyett moduláris rendszerben, gyártószigeteken készülnek az erőforrások. Bár az összeszerelés sorrendje előre meghatározott, a moduláris kialakításnak köszönhetően a munkalépések közötti utak elágazhatnak, és a gyártási folyamatban több mozgásteret tesznek lehetővé. A munkaállomásokhoz a munkadarabokat vezető nélküli szállító rendszerek juttatják el, egy intelligens IT-rendszer irányításával”.