Megölhet bennünket a hulladék meg a szemét

Lelkes önkéntesek szerveződnek csapatokba minden évente nem is egyszer, és szedik, válogatják, majd tüntetik el a hatalmas mennyiségű hulladékot, hogy élhetővé tegyék a mások által módszeresen rombolt természetet.

Az idén ismét három helyen és időben szerveztek hulladékgyűjtő folyami versenyeket. Az előző rendezvények vidám hangulatát, a PET-kupákra jellemző egyedülálló közösségi élményt és a folyók páratlan szépségű élővilágát az idén is garantálják a szervezők.

A PET-kupa versenyeire jelentkezést mobiltelefonos alkalmazás könnyíti. A Tiszta Tisza alkalmazásban (TTApp) a csapatkapitányok továbbítják közösségük jelentkezését a kiválasztott versenyre. Az applikáció lehetőséget ad csapattagok meghívására, illetve az TTAppban bárki tájékozódhat a meghirdetett versenyek részleteiről.

A III. Tisza-tavi verseny június 16–19. között lezajlott. Ám a X. felső-tiszai verseny július végén lesz, a III. bodrogi versenyt szeptember elején tartják meg.

A hagyományos, többnapos folyami pethajós versenyek alkalmával tavaly 20 tonna hulladék gyűlt össze a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon. Az idén immáron a 10. éve lesz annak, hogy pillepalackokból épített hajókon szállnak vízre és a hulladékot felhasználva küzdenek a hulladék ellen.

Most a CALL-Action lesz a segítség. A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET-kupa közös kezdeményezése.

Évente mintegy 10 ezer tonna hulladék érkezik Ukrajnából és Romániából a Tiszán, aminek fő oka: nincsenek korszerű hulladékkezelési rendszerek a felvízi országokban. A hulladékmentesítésben élen járó Tiszai PET-kupa és a Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata most arra szövetkezett, hogy a Kárpátalján, a probléma forrásánál közösen tegyenek lépéseket. Ezért hívták életre a CALL-Action programot, aminek részeként hulladékgazdálkodási fejlesztéseket és folyótisztítást hajtanak végre Kárpátalján. A ma bemutatott kezdeményezés lényege:

A CALL-Action program két évében kárpátaljai vállalkozók bevonásával, legalább 690 tonna szelektív hulladék összegyűjtésével, válogatásával és hasznosításával szeretnénk követendő példát mutatni és a Tisza mentén élő legalább 120 000 ember életfeltételein javítani – foglalta össze a célokat Bitter Zsuzsanna, a program koordinátora. „A Diageo anyagi támogatást, a PET-kupa szakértelmet és megvalósítást ad az önkénteseknek” – tette hozzá.

Kárpátalján a nehézkes, sőt, nem létező hulladékszállítás miatt legalább hárommillió tonna kezeletlen szemét halmozódott fel, miközben tetemes része újra hasznosítható lenne. A hulladék nagy mértékben szennyezi a Tiszát és mellékfolyóit, Magyarországra hozva a szemetet, tetemes természeti károkat okoz.

Hogyan segíti a CALL-Action program a probléma megoldását? A projekt célja, hogy támogassa a szelektív hulladékgyűjtést Kárpátalján, növelje a lakossági szelektív hulladék begyűjtésének arányát, és az újrahasznosítás hatékonyságát. A projekt kétéves periódusban működik, összetett folyamatot takar és három lépcsőből tevődik össze.

A projekt első lépcsőfoka a hulladékgyűjtési kapacitás növelése. Ennek keretében szelektív hulladékgyűjtő pontokat hoznak létre, fejlesztik a szelektív hulladékgyűjtést az iskolákban, köztes hulladékfeldolgozó pontokat hoznak létre és modernizálják a hulladékszállító járműveket. A második lépés a hulladékfeldolgozó kapacitás növelése, amely a már létező telepek infrastruktúrájának és eszközeinek fejlesztését jelenti. A projekt harmadik lépcsőfoka a folyótisztítás, amelynek keretében bevált és innovatív módszerekkel gyűjtik össze a folyókban összegyűlt szemetet a Tisza vízgyűjtő területén.

Ilyen módszer például a Borzsa folyón létesített szitka, aminek hálós rendszere a folyón úszó hulladékot fogja fel, ezt kiemelve megakadályozható, hogy a Tiszába jusson. A folyóból kitermelt hulladék jó része újra hasznosítható PET-palack. A térségben előadásokkal, oktatási programokkal kívánják felhívni az emberek figyelmét a hulladék szakszerű gyűjtésére és az újrahasznosításra.