Megszavazta az amerikai képviselőház az Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot

Mielőtt Biden elnök aláírná, az amerikai szenátus várhatóan a következő napokban hagyja jóvá az amerikai képviselőház kulcsfontosságú döntését, amivel jóváhagyta a 60,8 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot; 311 képviselő támogatta 112 ellenében. Ukrajna kifogyott a fegyverekből, és arra figyelmeztetett, hogy ha nem kap többet szövetségeseitől, nem tudja feltartóztatni Oroszországot.

Ukrajna megkaphatja a 60,8 milliárd dolláros katonai segélycsomagot. A szentáus várhatóan a következő napokban hagyja jóvá az intézkedést, mielőtt Biden elnök aláírná. A szombati ülésen az amerikai képviselőház egy kulcsfontosságú döntést hozott: jóváhagyta a 60.8 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot. A javaslatot 311 képviselő támogatta 112 ellenében. 

Ukrajna hónapok óta súlyos lőszerhiánnyal küzd, és sokkal több légvédelmi rendszerre lenne szüksége ahhoz, hogy csökkenteni tudja veszteségeit. Az ukrán vezetés újra és újra arra figyelmeztet, hogy ha nem kapja meg a már megígért, illetve a tervbe vett segítséget szövetségeseitől, nem tudja feltartóztatni az orosz hadsereget. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy reagált az amerikai törvényhozás szombati döntésére, hogy „hálás az  Egyesült Államok képviselőházának, mindkét pártnak, és különösen Mike Johnson házelnöknek, amiért a döntésükkel a helyes úton tartották a történelmet.”

A Kreml szóvivője, Dmirtij Peszkov a TASZSZ orosz hírügynökségnek úgy kommentálta a döntést, hogy az amerikai katonai segély tovább rombolja Ukrajnát, még több ukrán halálát okozva. 

Az amerikai kongresszus alsóháza az Izraelnek szánt 26,4 milliárd dolláros segélyt is megszavazta. Ezzel az Egyesült Államok egyrészt katonai, másrészt humanitárius támogatást nyújt a zsidó államnak a Hamász terrorszervezet elleni harcában. A gázai hadműveletek pusztítása és súlyos civil áldozata miatt a nemzetközi közösség nagy része bírálja Izraelt azzal együtt, hogy önvédelmét jogosnak tekintik, és a Gázába hurcolt, még mindig fogva tartott túszok azonnali szabadon engedését követelik. 

A képviselők támogatást szavaztak meg Tajvannak is, hogy segítsék Kínával szemben. A TikTok kínai videómegosztónak pedig ultimátumot adtak, megtiltják az alkalmazás használatát az Egyesült Államokban, ha a közösségi portál nem szakít a ByteDance nevű anyavállalatával és Kínával.

A növekvő államadósság miatt aggódó és a külföldi konfliktusokba belekeveredni nem akaró keményvonalas republikánusok határozottan ellenezték au Ukrajnának szánt katonai segítségről szóló javaslatot. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Izrael, illetve Tajvan vezetői is azt hangsúlyozták a szavazás előtti hetekben, hogy a regionális fenyegetések ellen csak az időben érkező segítség hatásos. 

Joe Biden elnök az Egyesült Államok vezető szerepére, annak szimbolikus és gyakorlati jelentőségére emlékeztette a képviselőket mondván, hogy a mostanihoz hasonló vészterhes időkben különösen fontos megőrizniük ezt a pozíciót.

Végül is a kétpárti együttműködés billentette el a mérleg nyelvét: az ideológiai különbségek ellenére érvényesülő közös értékek és stratégiai érdekek mentén szavazott a képviselőház. Nagy többséggel fogadták el a két segélycsomagot, ezzel a szolidaritás erőteljes üzenetét küldték szövetségeseiknek.