Megszüntette a férfi–női bérkülönbséget a Schneider Electric

Világméretű megállapítás: a nők átlagosan több mint harmadával keresnek kevesebbet ugyanabban a munkakörben, mint a férfiak; még az Európai Unióban is 13 százalékos lemaradásban vannak a női fizetések. Az egyenlő fizetések nemzetközi napja, amit 2019 óta szeptember 18-án tartanak, erre a problémára és a helyzet megoldásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Schneider Electric évek óta aktívan dolgozik a bérszakadék megszüntetésén a nemek között, és mára elérték, hogy Magyarországon szinte teljesen meg is szűnt a különbség.

A Világgazdasági Fórum nemek közötti különbségekről szóló tavalyi nemzetközi jelentése szerint a nők világszinten átlagosan 37 százalékkal keresnek kevesebbet ugyanabban a munkakörben, mint a férfiak. Bár az Európai Unióban sokkal kedvezőbb az arány, még így is átlagosan 13 százalékkal volt alacsonyabb a nők órabére a férfiakénál 2020-ban. Bár ez még mindig tekintélyes különbség, némi javulás megfigyelhető, hiszen 2019-ben még 14,1 százalék volt ez az érték.

Szeptember 18-a az egyenlő fizetések nemzetközi napja, a kezdeményezést 2019-ben elindító EPIC (Equal Pay International Coalition, azaz a Nemzetközi Egyenlő Bérezési Koalíció) célja az volt, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a nemek közötti bérszakadék témájára. A Schneider Electric, az energiagazdálkodási és ipari automatizálási megoldások területén vezető nemzetközi vállalat évek óta azon dolgozik, hogy ugyanabban a munkakörben ne legyen különbség a nők és a férfiak fizetése között.

A társaság magyarországi érdekeltségeinél a múlt években nagy figyelmet érdemlő eredményeket értek el. Mára a mintegy 2000 hazai munkavállaló bérét tekintve: az azonos pozícióban dolgozók fizetése között nincs különbség amiatt, hogy valaki nő vagy férfi, illetve alig 1 százalékot tesz ki azok számra, akiknél technikai okokból még nem történt meg a kiegyenlítés, de ez sem várat sokáig magára.

A Schneider Electric nagy figyelmet fordít a nemek közötti egyenlőség megtartására, ami megmutatkozik az egyenlő fizetésekben is. A vállalat 2025-ig igyekszik látványosan növelni a nők arányát az újonnan felvett munkatársak, illetve a vezető munkatársak körében. Az idei második negyedév végére a vezetők körében már 27 százalék volt a nők aránya.

A Schneider Electric befogadó munkaügyi politikája támogatja azáltal is segíti a nemek közötti egyenlőséget, hogy a munkavállalók az átlagosnál jobban tudják kezelni a munkahelyi és magánéletüket: például a rugalmas munkavégzéssel vagy a családi okokból történő távolmaradás idejére fizetett szabadság kiadásával.