Megtámadta a Boeing gyárát a WannaCry vírus

Tavaly májusban pusztított a WannaCry zsarolórvírus, de az amerikai repülőgépgyártó üzemét ért eset emlékeztet arra, hogy még mindig a körünkben van. A támadók ismert, de nem befoltozott sérülékenységek segítségével vették át az atlantai közigazgatásban használt számítógépek feletti ellenőrzést.

Március végén nagy riadalmat okozott a Boeing több szerelőüzemében a WannaCry zsarolóvírus. Mike VanderWel vezető mérnök figyelmeztetést adott ki, hogy Charleston-ban lévő gyárukból gyorsan terjed a vírus, és attól tartottak, hogy a repülési szoftver fejlesztésével és tesztelésével foglalkozó részlegeket is eléri. Szerencsére, az ijedtség nagyobb volt, a zsarolóvírus csupán pár számítógépet fertőzött meg.

A WannaCry zsarolóvírus tavaly májusban fertőzte meg egy sor ipari létesítmény számítógépes rendszereit, a támadásban egy ismert és a Microsoft által frissített hibát használtak ki a támadók. Azonban az ipari, gyári környezetben használt IT-rendszereket nem lehet egy frissítés kedvéért sem leállítani. Gyakran a termelés folytonosságának biztosítását az IT-biztonsági kockázatok ellenére is felvállalják, hiszen a határidőket másképp tartani lehetetlenség. A Boeing gyárában tapasztalt, kikényszerített rövid leállás legalább arra jó volt, hogy a többi számítógép frissítését is elvégezzék.

Eközben Atlanta városa jobban megjárta: a közigazgatási ügyeket papíron intézték, miután a város számítógépes rendszerét egy zsarolóvírus bénította meg. A CBS tévéhíradó információi szerint az IT-rendszer problémáit egy hónapokkal korábban elvégzett jelentés már feltárta, de hiába. A támadók ismert, de nem befoltozott sérülékenységek segítségével vették át az atlantai közigazgatásban használt számítógépek feletti ellenőrzést.