Megtört a cégalapítási lendület

A cégbíróság szerint 7166 céget alapítottak az idei második negyedévben, és ez meglepetésnek számít a múlt évekhez mérten – jelentette ki Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Az idei első negyedévéig töretlennek látszott a cégalapítási kedv növekedése, miután valamennyi céginformációs mutató kedvező hangulatot jelzett. A 6 százalékos visszaesés hosszú idő óta az első, negatívnak tekinthető céginformációs jelenség. (Nyitó képünkön: Opten CFI megyénként az idei II. negyedévben)

A cégalapítási kedvet azonban nem kell elsiratni, mert 2018 azonos időszakához képest még mindig 8 százalékos emelkedést mutat, másrészt a szezontól is függ. Általában az év harmadik negyedévében szokott a mélypontra zuhanni, de volt már arra is példa, hogy a második negyedév volt a mélypont. A tavaly tapasztalt megnőtt cégalapítási kedv és a gazdasági fellendülés is arra engedett következtetni, hogy 2019 második negyedéve pozitív lehet cégalapítási szempontból.

Pertics rámutatott, hogy a csökkenő cégalapítás kedv a cégtörlések számának a csökkenésével járt együtt, és ez a fluktuáció esését is jelzi, ami viszont kedvező. A második negyedévben 7741 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, 28 százalékkal kevesebbet, mint az első negyedévben. Az is igaz, hogy egyetlen negyedévi adatból nem lehet hosszú távra érvényes következtetést levonni.

A vizsgált időszakban 1323 felszámolás kezdődött, hatodával kevesebb, mint az idei első évnegyedben. Ez a mutató 2018 harmadik negyedévében különösen alacsony, 1269 volt.

Az adóhatóság és a követeléskezelők ugyanakkor nem pihentek: áprilistól júniusig 17 115 cég ellen indult végrehajtási eljárás, nagyjából ugyanannyi, mint az első negyedévben. Megállapítható: még mindig sok a végrehajtás, a felszámolás és a megszűnés is, időszerű lenne, ha megállapodnék a hazai cégstruktúra.

Az Opten Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) második negyedéves értéke átlagosan 9–10 százalék volt. A megyéket tekintve a vizsgált időszak alatt az Opten CFI Tolnában, Zalában és Békésben érte el a legjobb értékeket; a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Pest megye produkálta.