Megújul és új helyre költözik a bécsi Prátermúzeum

Kinőtte a régi helyét, a planetáriumot, ezért hamarosan új, nagyobb helyre, a Práter szívébe költözik a Prátermúzeum. A bécsi vidámpark történetét bemutató új kiállítóhely 2024-ben nyithat meg, a város 1,6 millió eurót szán rá. (A nyitó kép forrása: www.wienmuseum.at.)

A bécsi Prátermúzeum Hans Pemmer tanár és helytörténész gyűjtőszenvedélyének köszönheti létrejöttét, aki 1964-ben a városnak ajándékozta gyűjteményét. A város az akkor új planetárium egyik termében helyezte el a relikviákat. A Prátermúzeum azóta is ott működik, mára viszont szinte semmilyen szempontból nem felel meg a feladatának. Kevesen látogatják, mivel távol esik a megszokott turistaútvonalaktól, a helyszűke miatt pedig a gyűjteménynek csak töredékét tudják bemutatni. Ráadásul az állagmegőrzési szabványoknak sem felel meg, elvégre a planetárium nem gyűjtemények tárolására épült. Éppen ezért Bécs városa úgy döntött, hogy méltó helyre, a Práter szívébe, a Május 1. utcába (!) költözteti a múzeumot.

A 2024-ben megnyíló kiállítóhelyre 1,6 millió eurót fordít a város. „Szinte nincs még egy olyan vidámpark a világon, amely annyire összenőtt volna a várossal, mint a Práter Béccsel” – magyarázza Michael Ludwig polgármester a döntés hátterét. A bécsi vidámpark történetét bemutató új tárlat már ezt a meghatározó szerepet is feldolgozza, illetve külön fejezetet szentel a zöld Práternek, amely a bécsiek fontos pihenőhelye. A múzeum gyűjteménye a Práter egyes attrakcióit működtető családi vállalkozásoknak köszönhetően egyébként folymatosan bővül, legutóbb a Lang család ajándékozta oda egy 50-es évekből származó kacsa-körhinta figuráit.

Van itt hintaló, a világkiállítás egy modellje, pofozóember, egy házasságközvetítő-automata, világító ördögfej és megtalálható a jeles osztrák fényképész, Emil Mayers számtalan felvétele is.