Megvan a Fidesz választási haditerve: „mi győzünk, ők veszítenek”

A miniszterelnök nem szólalt meg ugyan a kötcsei piknik kapcsán, ám névrokona, Orbán Balázs a miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára nyilatkozott a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorának. Orbán államtitkár elmondása szerint a miniszterelnök nagyon komplex, bonyolult és összetett stratégiai tervet ismertetett a jelenlévőkkel, amely röviden így foglalható össze.


Ezt mondta Orbán Viktor Kötcsén, legalábbis, ezt tartotta fontosnak Orbán államtitkár a köz tudomására hozni. A többi részlet, amely a komplex, bonyolult és összetett strartégiát illeti, egyelőre nem tartozik ránk, mi, választók, ráérünk megtudni, ha eljön ez ideje. Addig elégedjünk meg a végeredménnyel, és azzal a bölcsességgel, amit Orbán Viktor korábban mondott: a mérkőzés addig tart, ameddig nem győzünk. Ez utóbbi gondolat vészjóslóan hangzik ugyan, nincs túlságosan demokratikus íze, jó jel viszont, hogy – legalábbis Orbán Balázs nem említette –, ezt most nem hangoztatta a miniszterelnök. Ő csak annyit mondott, hogy győzünk, a többit pedig bízzák rá az emberek. Persze, nincs előre lefutott mérkőzés – ezt is a miniszterelnöktől tudjuk, a választás estéjéig küzdeni kell.

Azért valamit mégiscsak megtudtunk, még ha nem is akarták elmondani a nyilvánosságnak. Hogy az Európai Unióról nem változott ugyan a Fidesz véleménye, de a választásig nem fogják annyit ekézni és ócsárolni, mint eddig. Legalábbis, nem olyan gyakran, nem annyira hangosan és primitíven, mint az utóbbi években. Az EU a Fidesz szerint továbbra is hanyatlik, és szét fog esni, de mi leszünk azok, akik – ameddig lehet – kitartunk és tartjuk az utolsó gerendát.

Megannyi harcos, Brüsszel-ellenes kirohanás után, a közvéleménynek szólt ez a szöveg. Mely közvélemény – számtalan felmérés mutatja – Európában szinte egyedülálló módon uniópárti. Ezt ismerte fel a Fidesz, hogy széllel szemben lehet ugyan pisilni, de nem érdemes, mert összerondítjuk magunkat és esetleg még a választáson is lehet veszíteni. Ezért a látszólag enyhébb hangokat ugyanúgy nem kell komolyan venni, mint amikor a Magyar Nemzet szerzője arról értekezett, hogy ideje volna elgondolkodni az EU-ból való kilépésen. Gyanítható, hogy a közeli jövőben nem jelenik meg ilyen és ehhez hasonló hangvételű cikk a kormányhoz közeli sajtóban. Nem Brüsszel miatt lépett hátra Orbán és a Fidesz, hanem mert a Magyarországot jelenleg vezető társulat választási üzemmódba kapcsolt, és amennyire csak lehet, ráhajt az emberek szavazataira. Zsák krumplit adni persze egyszerűbb lenne, csak nem mindenkinél célravezető. Marad tehát a stratégia, ami olyan egyszerű, mint a faék: „Mi nyerünk, ők veszítenek.”

Ez a választásig érvényes haditerv. Az viszont – Orbánt ismerve – bizonyosra vehető, hogy ez az arc nem lesz a végső.