Mennyit érnek a hazai sorozatok lakásai?

Kultikus magyar tévésorozatok helyszínén családok életét követhettük végig a régmúlttól napjainkig. A lakótelepi élet mindennapjai, a külvárosi társasház családi hangulata, a budai elit villái és a belvárosi fiatalok albérlete – mit tudhatunk róluk, mennyit érhetnek mostanában? (Szomszédok; nyitó képünk forrása: agyasztaltv.blog.hu)

Szomszédok  Az egyik leghíresebb magyar televízió-sorozat, amelynek minden epizódjában csütörtök van, vagyis a Szomszédok legtöbb jelenetét a ma újra virágzó gazdagréti lakótelepen forgatták. A telep a késő Kádár-korszak egyik nagy presztízsberuházásaként épült az 1980-as években. A 331 epizódból álló sorozat 1987–99 között volt műsoron a Magyar Televízióban, epizódjait hatmillióan nézték. A Szomszédok legendás helyszíneinek a sorozatban a Lantos utca 8. szám ad otthont, ám ne lepődjék meg senki azon, ha ilyen utcanévvel csak Budapest XVII. kerületében találkozik. A Vágási–Mágenheim–Takács családok otthona a sorozatban említett 10 emeletes házzal ellentétben egy 7 emeletes panel, a Csíki-hegyek utca 1. szám alatt.

Napjainkban a lakásokban civilek élnek, 2012-ben Taki bácsi és Lenke néni háromszobás, 74 nm-es ingatlanát 16,5 millió forintért árulta akkori tulajdonosa. A Duna House adatai alapján ez a lakás a múlt hét évben több mint megduplázta az árát, így most valószínűleg 40 millió forintnál is drágábban cserélhetne tulajdonost.

Barátok közt Az 1998 óta látható szappanopera, a Barátok közt tette az egész ország számára ismertté a Budapest XIX. kerületében a 20. század elején épült, különleges hangulatú városrészt, Wekerle-telepet. A sorozat híres lakóháza, a Mátyás király téren, vagyis a valóságban a Kós Károly tér 4. szám alatt található.

A kispesti Wekerle-telep egyik jellegzetes épülete; a szeretlekmagyarorszag.hu képe készülhetett volna a győri Gyárvárosban is, a Mátyás téren…

Az épületet Schoditsch Lajos és Éberling Béla tervei alapján építették, jellegzetes, dupla oszlopsoros lodzsával és íves nyílászárókkal. A telep tervezésekor a 19. század második felében Angliából induló kertvárosi mozgalom nyújtott inspirációt, a cél az volt, hogy a vidéki embereket ne kényszerítsék zsúfolt bérházakba, helyette népi szecessziós és neogótikus, egy emeletes és földszintes, 2, 6, 8, 12 lakásos házak várták a lakókat. A sok helyről érkezett munkások hamar igazi közösséggé kovácsolódtak, akárcsak a sorozatban, és kialakult a napjainkban is jellemző wekerlei lokálpatriotizmus.

Az, aki szívesen tartózkodik a zsúfolt és zajos belvárostól, kedveli a platánfákkal szegélyezett körutakat és az összetartó közösséget, annak ideális választás a hangulatos Wekerle-telep, ahol ma 600 ezer Ft-os négyzetméteráron találhatnak ingatlant az érdeklődők.

Aranyélet Az ingatlanárak folyamatos emelkedésével egyre többen célozzák meg a budapesti kerületek helyett a fővárosi agglomerációt. Bár az árak már a külterületeken is jóval magasabbak, mint akár néhány évvel ezelőtti is, mégis sokan inkább a napi ingázást választják, a megfizethető, magasabb minőség és tágasabb alapterület, esetleg némi zöld kedvéért. A könnyű élet (Helppo elämä) című finn sorozat 2015 őszén az HBO-n bemutatott, nagysikerű, magyar gyártású adaptációja, az Aranyélet szereplőinek filmbéli otthona azt gondolnánk, hogy Budán, luxusvillák övezte hegyen található, ám az ingatlan, amelyben az otthoni jeleneteket forgatták, valójában Dunakeszin található. Az igazi aranyéletet garantáló luxusház 2018-ban jelent meg az ingatlanpiacon, a szerencsés vásárló egy több mint 500 négyzetméteres, 2007-ben épült, kiemelkedő minőségű, dunai panorámás családi házzal gazdagodhatott, amelynek négyzetméteréért ma akár 1,2 millió Ft-ot is elkérhetnek.

Éjjel-nappal Budapest  Az ingatlanárak növekedésével együtt hosszú évek óta az egekbe szökő albérletáraktól hangos a sajtó. Éppen ezért sok fiatal felnőtt kényszerül vagy barátokkal, ismerősökkel, akár idegenekkel is egy otthonba költözni. A 2013 februárjától az RTL Klubon futó televíziós műsor, az Éjjel-Nappal Budapest sztárjai is hasonló cipőben járnak, közösen élnek egy budai, Margit körúti, nagyjából 250 négyzetméteres, két lakásból összenyitott ingatlanban. Bár történeteiket nézve sok esetben inkább elrettentő ez a fajta életforma, mint sem, hogy meghozná a társbérlethez az ember kedvét. Persze a sorozatnak nagy valószínűséggel nem is ez a célja, és ha nem szeretnénk százezreket fizetni egy garzon bérléséért, társulni kell. Szobát az említett budai környéken 80 ezer Ft-ért lehet bérelni, azonban, aki ragaszkodik a privátszférához, annak minimum 120 ezer Ft-ot kell fizetnie egy közeli garzonért.