Rendőri jogaik vannak a bécsi tömegközlekedés biztonsági felügyelőinek

Kereken száz biztonsági őr ügyel a rendre a bécsi a tömegközlekedési eszközökön és információs pontokon. Nem csupán a biztonsági szolgálat gondoskodik az utasokról és a rend fenntartásáról: jó 13 ezer megfigyelő kamera is segít ebben a kiemelkedően felelős szolgálatban. (Nyitó képünket © PID/ Votava Martin készítette.)

Bécs városa és közlekedési vállalata két évvel ezelőtt átfogó intézkedéseket tett azért, hogy az utasok a tömegközlekedési eszközökön is biztonságban érezzék magukat. Szüntelenül száz biztonsági őr járja a megállókat és utazik a tömegközlekedési eszközökön, ügyeli a rendre. Az osztrák főváros vezetői arra törekszenek, hogy tovább növeljék a bécsiek és az éppen ott tartózkodók jó közérzetét, biztonságát, ezért az év végéig ötödével bővítik a Wiener Linien, az ottani BKV piros mellényes csapatát. Ennek is köszönhetően Bécs tömegközlekedési eszközei a legbiztonságosabb helyek közé tartoznak a nagyvárosban. A biztonsági szolgálat munkatársaitól az utazók tanácsokat is kérhetnek.

Minden igyekezet ellenére előfordulnak kisebb-nagyobb szabálysértések. A múlt két évben a leggyakoribb esetek közé tartozott a kutyasétáltatás szájkosár nélkül és önfeledt száguldozás rollerekkel és gördeszkákkal a peronokon és megállókban. Egy idő óta a biztonsági szolgálat emberei már testkamerát is viselnek. Ez nem csupán az azonosításkor fontos; jó eszköze a rendbontások megelőzésének. A helyi tudják, a külföldiek viszont nem: a bécsi közlekedési vállalat biztonsági szolgálatának tagjai – akárcsak a rendőrök – jogosultak az utasok igazoltatására és szükség esetén le is tartóztathatják őket.

A biztonsági szolgálat munkatársait kamerák ezrei segítik a járműveken és a megállókban, felvételeik szükség esetén bizonyítékként használhatók. A fel nem használt felvételeket 48 óra után automatikusan törlik. A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien az idén 800 ezer eurót fordít a biztonsági kamerarendszer korszerűsítésére és bővítésére.