Járvány: Bécs a védteleneket védi

Taxiutalvány az időseknek, chatbot és szükségszállás hajléktalanoknak – Bécs városa újabb intézkedésekkel segít a lakosoknak a koronavírus elleni védekezésben. (A nyitó képen: WienBot applikáció © PID/Votava Martin)

Az egykori Sophienspital kórház területén állították fel azt a szükségszállást, ami százhúsz otthontalannak ad ideiglenes menedéket. A hajléktalanok jelenleg az egyik legveszélyeztetettebb csoport, otthon hiányában ugyanis a fertőzés rendkívül gyorsan terjedhet közöttük. A 2006-ban bezárt Sophienspital a Bécsi Szociális Alap és a Vöröskereszt együttműködése révén tél óta szolgál éjjeli menedékhelyként. A jelenlegi válság miatt az eredetileg májusig tervezett szükségszállás a nyárig tart majd nyitva – jelentette be Kathrin Gaal lakhatásért és Peter Hacker szociális ügyekért felelős tanácsos. A kórház területén később az osztrák főváros által támogatott lakásokat alakítanak ki.

A magas kockázattal fenyegetett másik csoport, az idősek körülményein is szeretne könnyíteni az osztrák főváros azzal, hogy taxiutalványokat oszt szét köztük. Háromszázezer 65 év feletti lakost értesített levelében Michael Ludwig bécsi polgármester arról a lehetőségről, hogy 50 euró értékben a legszükségesebb teendők elvégzésére utalványt kapnak. Aki szeretne élni a lehetőséggel, annak válaszában kell jeleznie ezt, az első kuponokat pedig már ki is postázták. A támogatás egy 85 millió eurós azonnali segítségnyújtásra szánt pénzügyi csomag része.

Ezenkívül pedig már a „WienBot” az osztrák főváros chatbot alkalmazása is egyre többet tud a koronavírusról. A chatbot a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb kérdések megválaszolásában segít, például, hogy kimehetünk-e futni vagy biciklizni, illetve milyen boltok vannak nyitva a közelünkben.

Az okostelefonra is letölthető alkalmazással az emberek megnövekedett információigényét minden eddiginél könnyebben és közvetlenebbül tudják kielégíteni, és a forródrótokat is kisebb terhelés éri. A chatbot már elérhető a bécsi koronavírussal foglalkozó honlapon is.