Mentőakció a gázszolgáltatók számára: állami támogatás

(Írta: Dirk Schmaler, RND | Der Tag) Napról napra nő a gázválság okozta feszültség. Németország mintegy 43 millió lakásának csaknem a felében gázzal fűtenek. (A nyitó képen: Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter. Kép: Oliver Berg/dpa)

Ehhez kapcsolódik két olyan dátum is, amely már az energiagazdálkodók és politikusok körében az új bizonytalanság rejtjelévé vált: július 11. és július 21. Július 11-én, jövő hétfőn kezdődnek az Északi Áramlat-1 balti-tengeri vezeték karbantartási munkálatai; a rutinszerű művelet általában tíz napig tart. Az viszont már teljesen bizonytalan, hogy Oroszország ezt követően, július 21-én újra megnyitja-e a gázcsapot, tekintettel a bonyolult általános helyzetere. Robert Habeck gazdasági miniszter mindenesetre „kvázi gazdasági háborúról” beszélt a hétvégén, és lehetségesnek tartja a gáz teljes befagyasztását.

Az Oroszországból a fogyasztókhoz vezető gázellátási lánc importőrökön és városi közműveken keresztül halad. Ezeket gyakran hosszú távú szerződések kötik egymáshoz. Ha az Oroszországból érkező gáz nem érkezik meg, vagy drágul, és rövid időn belül máshonnan kell helyettesíteni, az olyan gázimportőrök, mint a német Uniper, azonnal zűrzavarba kerülnek. Végül is szerződéses kötelezettségük, hogy a városi közmű-szolgáltatóknak fix áron szolgáltassanak gázt. Az Uniper már most is naponta milliókat veszít a gázszállításokból, és a fizetésképtelenség szélén áll.

Tegnap vált ismertté, hogy a szövetségi kormány jogi alapot dolgozott ki Németország legnagyobb gázszolgáltatójának megmentésére a csődtől. Nem kevés pénzzel kívánják támogatni a vállalatot, sőt, állítólag a szövetségi kormány is beszállhat. Az erről szóló törvényt a héten fogadja el a Bundestag – jelentette tegnap a Der Spiegel.

A mentési igyekezetnek meg kell akadályoznia egy olyan láncreakciót, amely gyorsan káoszhoz vezethet. Ha az Uniper nem tudna tovább szállítani, a közműszolgáltatók is gáz nélkül maradnának. Ha az Uniper továbbszámlázná a horrorisztikus világpiaci árakat, először a közműszolgáltatók, majd valamivel később a fogyasztók szorulnának a gazdasági szakadék szélére. Ugyanez vonatkozik az iparra is. Az Uniper támogatása tehát már most is elkerülhetetlen, különben nagy baj lehet. – A megállapítás a pénzügyi válság idejéből és a Lehman Brothers csődjéből ismerős, és jól illusztrálja a jelenlegi drámai helyzetet.

A bizonytalan gázellátás inflációs tényező. Tegnap a német szövetségi kormány, a munkaadók képviselői és a szakszervezetek, valamint a szövetségi bankárok és közgazdászok a kancellári hivatalban találkoztak, hogy megvitassák az infláció megfékezésére irányuló „összehangolt fellépés” lehetőségét, hogy elkerüljék a recessziót és egy esetleges bér–árspirált, ami mindent megdrágít, ám semmit sem tenne jobbá.

Az első találkozó konkrét eredmények nélkül telt el, de minden fél hangsúlyozta, hogy jó kezdet volt, amit folytatni kell – jelentette az RND/RedaktionsNetzwerk Deutschland berlini tudósítója, Steven Geyer. Az első eredmények várhatóan ősszel állnak rendelkezésre. Addigra az is tisztázódik, hogy a gáz elég lesz-e a télre.