Merkel határozott fellépését sürgetik nyugati értelmiségiek, újságírók Orbán ellen

Angela Merkel német kancellár, szégyenletes hallgatásával elősegíti a magyarországi antiszemitizmust, és aláássa az Európai Unió értékeit – ezt tartalmazza az a nyílt levél, amelyet a Politico című amerikai hírportál európai kiadása, annak angol és német nyelvű mutációja egyaránt – közöl, és amelyet ma hajnalig 180-an írtak alá. Az aláírók között van Steven Levitzky és Daniel Ziblatt, a „Miként halnak meg a demokráciák” című könyv két társszerzője, a Harvard egyetem professzorai, Volker Beck volt zöldpárti német Bundestag-képviselő, Georg Diez, a Der Spiegel hírmagazin munkatársa, Jennifer Rubin, a Washington Post blogírója, vagy éppen Brian Klaas, a London School of Economics kutatója.

A nyílt levél, amelyhez a Politico honlapján bárki csatlakozhat, kifejti: Orbán Viktor miniszterelnök propaganda-szócsővé változtatta a közmédiát, a magántulajdonú csatornákat politikai szövetségeseinek a kezébe adta, és ténylegesen ellenőrzése alá vonta a legfontosabb bíróságokat. Akadályozza a nem kormányzati szervezetek és a független felsőoktatási intézmények munkáját, saját cimboráival töltötte meg az országos választási bizottságot, és a Fidesz számára kedvező módon írta át a választási szabályokat.

Ennek eredményeként vezető szakértők úgy vélik, hogy a minap lebonyolított választás nem volt eléggé szabad és aligha volt tisztességes – olvasható a nyílt levélben. Eközben – folytatódik a szöveg – a magyar kormány az elmúlt hónapokban ismételten felszította az antiszemitizmus lángját. Orbán olyan tömegpropaganda-kampányra fordított közpénzeket, amelyek azt sugallták, hogy egy zsidó bankár mozgatja a bábokat annak a nemzetközi összeesküvésnek a hátterében, amely arra irányul, hogy lerombolja Magyarország keresztény kultúráját.

A nyílt levél emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor egy budapesti kampánybeszédében implicite egyenlőségjelet tett a zsidók és a magyar nemzet ellenségei közé, amikor azt mondta, „olyan ellenséggel harcolunk, amelyik különbözik tőlünk”. „Ez az ellenség inkább rejtőzködik, mintsem nyíltan előállna, inkább fondorlatos, mint egyenes, inkább hitvány, mint becsületes, a külföldiekhez hűséges, nem a honfitársaihoz, pénzzel spekulál, és nem a munkában hisz, és nincs hazája, de úgy érzi, övé az egész világ” – idézi fel a nyílt levél a kormányfő szavait.

A szöveg megállapítja: vezető politikatudósok szerint akut veszélybe került a magyar demokrácia túlélése, néhányuk szerint lényegében már le is bontották azt. Ön azonban – fordulnak Merkelhez a nyílt levél megfogalmazói – német kancellárként elmulasztotta, hogy elítélje Orbán antiszemita retorikáját, illetve a demokratikus intézmények elleni összehangolt támadásait. Ami ennél is rosszabb, az Ön által vezetett párt az Európai Parlamentben továbbra is Orbán pártjának a szövetségese. A CDU EP-képviselői következetesen segítik Orbán legitimizálását, és Ön soha nem szólította fel őket arra, hogy változtassanak ezen az irányon.

Hallgatásával Ön cinkossá válik – olvasható a kancellárhoz intézett nyílt levélben. Tétlenségével Ön gyakorlatilag a demokráciaellenes és antiszemita erők szövetségese lett.

A Politico által közölt nyílt levél szerint Európa sokkal nagyobb árat fog fizetni az Orbán elleni fellépés elmulasztásáért, mint ahogyan azt Merkel minden jel szerint most gondolja. Az Európai Unió a demokrácián, a jogállamon és az emberi jogok tiszteletben tartásán alapul. Az EU azzal, hogy büntetlenül engedi a magyar kormánynak a demokratikus intézmények lerombolását és a kisebbségek démonizálását, azt kockáztatja, hogy átalakul valami olyasmivé, ami alig több, mint egy közös értékek nélküli regionális kereskedelmi blokk.

Más, szintén autokráciára törekvő politikusok annak jeleként fogják értelmezni Orbán sikerét, hogy le lehet bontani a nemzeti demokráciákat az unióban. A bomlás terjedni fog. E közös értékek nélkül fokozatosan összeomolhat az a kölcsönös bizalom, amely alátámasztja az EU egész működési szerkezetét.

A nyílt levél szerint Angela Merkel szégyenletes hallgatása aláássa azt a tiszteletet, amit a kancellár korábban kivívott magának a diktatúrák elleni magatartásával. A szerzők szerint a politikai célszerűségnek nem szabad alárendelni sem a demokrácia életképességét, sem az európai zsidók biztonságát, ezért Angela Merkelnek el kell ítélnie Orbán támadásait a demokratikus értékek ellen, és fel kellene szólítania az Európai Néppártot a Fidesz kizárására sorai közül.

Röviden megemlítem még, hogy a The New York Times közli a Reuters hírügynökség budapesti beszámolóját arról, hogy Orbán Viktor hivatalának a közleménye szerint az Európai Unió úgymond felelőtlen migrációs politikája táplálja Nyugat-Európában a zsidókat fenyegető vallási türelmetlenséget. Orbán – írja a Reuters – ismételten zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, de tavaly ő maga tett olyan kijelentéseket, amelyek felizgatták a magyar zsidóságot, így például amikor méltatta Horthy Miklóst. A The New York Times által átvett cikk megemlíti azt is, hogy az úgynevezett „Stop, Soros! törvényjavaslat-csomag erős nyugat-európai és amerikai bírálatot gerjesztett.