Merre viszi Donald Trump Amerikát?

Megakadhat a klímamegállapodás végrehajtása. Trump külpolitikai megnyilatkozásaiból a visszavonulás, a világ csendőre szerepből való visszalépés rajzolódik ki. Gazdaságpolitikában adócsökkentést ígért a középosztálynak, a vállalati nyereségadót is vágná, az Obama által bevezetett kötelező egészségbiztosítást pedig eltörölné.

Hillary Clinton nehezen emészti a kudarcot

„A vereség fájdalmas, sokáig az is lesz, de el kell fogadni” – mondta Hillary Clinton az érzelmeivel küszködve a választás másnapján, hozzátéve meg kell adni az esélyt Donald Trumpnak is, hogy jó elnök lehessen. A demokraták jelöltje a választás éjszakáján nem állt ki a nyilvánosság elé. Clinton vereségének egyik oka, hogy nem tudta a korábbi demokrata érzelmű Obama-híveket teljesen maga mellé állítani. Clinton a washingtoni elitet képviseli, a választást eldöntő többség pedig változást akart.

Nem döntötte be a tőzsdét a Trump-siker

A magyar idő szerint szerda kora reggeli órákig nyitva tartó ázsiai piacokat rázta meg a legjobban az eredmény: a tokiói Nikkei 225 index 5,3 százalékos mínuszba került. Az európai piacok többnyire 2-3 százalékos eséssel indítottak, később viszont feljebb araszoltak az árfolyamok. A budapesti tőzsdeindex, a BUX a nap végén kicsi pluszban zárt. Az amerikai piacokon is elmaradt a „világvége”. A júniusi brit brexit-népszavazás eredménye sokkal nagyobb hullámokat vetett a tőkepiacokon.

Csődöt mondtak a közvélemény-kutatók

A választások előtt az összes mérvadó intézet Hillary Clinton győzelmét valószínűsítette. Az északi ingadozó államok közül Wisconsinban 5 százalékos Clinton-győzelmet jósoltak, ehhez képest Trump nyert 1 százalékkal. Ohióban Trump szűk, 2 százalékos győzelmét tippelték, de a republikánus jelölt végül közel 8 százalékot vert a demokratára. Michiganben és Pennsylvaniában sem Trump volt az esélyes, mégis ő nyert. Ennek egyik oka, hogy Trump táborának egy része rejtőzködött, nem merte választását bevallani a kutatóknak. A másik elem: A nem diplomás fehér választók sokkal nagyobb arányban járultak az urnákhoz, mint azt az intézetek feltételezték.

Így reagáltak a vezető politikusok a Trump-győzelemre

Nyugat-Európában a radikális pártok politikusai örültek, a kormányon levő mérsékeltek a gratuláció mellett egy-egy sejtelmes félmondattal odaszúrtak Trumpnak. Francois Hollande francia elnök azt mondta, hogy az eredmény „bizonytalan időszakot” nyit. Angela Merkel német kancellár kijelentette, a győzelem felelősséggel is jár. Sigmar Gabriel alkancellár tekintélyelvű sovinisztának nevezte Trumpot. Keletebbre már változott a hangnem. Orbán Viktor ezt írta a Facebookra: „Micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él.” Putyin orosz elnök az elsők között gratulált és a kapcsolatok normalizálásában bízik.