Mesterséges intelligencia Orbánról: „saját zsebét közpénzzel töltötte degeszre”

Annak kapcsán, hogy Jens Stoltenberg tegnap bejelentette: a magyar ellenkezés dacára is összehívja a NATO és Ukrajna közös bizottságának miniszteri szintű ülését, az AP amerikai hírügynökség azt írja: az atlanti szövetség főtitkára, aki eddig akceptálta a Kijevvel szembeni magyar ellenvetést, nem volt ugyan hajlandó elárulni, miért szánta rá magát most erre a lépésre, de Magyarország folyamatosan halogatja a parlamenti szavazást a finn és a svéd NATO-csatlakozás megerősítéséről, mégpedig úgy, hogy erre kevés magyarázatot ad.

Az AP arra is emlékeztet, hogy Magyarországot széles körben bírálják az emberi jogokat illető magatartása miatt, beleértve egy olyan törvény két évvel ezelőtt történt elfogadását, amelyet jogvédő csoportok homofóbnak tartanak. Ezen felül az Európai Emberi Jogi Bíróság elítélte a menedékkérőkkel való magyar bánásmódot.

Most ereszkedjünk egy – vagy több – szinttel alább. Elsőként a Politico amerikai portál brüsszeli kiadása figyelt fel arra, hogy Daniel Freund, a magyar miniszterelnököt rendszeresen élesen bíráló német zöldpárti európai parlamenti képviselő megkérte a ChatGPT néven ismert, mesterséges intelligenciát használó chatbotot arra, hogy írjon rapdalszöveget Orbán korrupciójáról. A Politico szerint az előállított termék aligha pályázhat majd Grammy-díjra, de – úgymond – „ideget érintett” Budapesten.

Költői véna híján elnézést kell kérnem az angol eredeti változat kissé fantáziaszegény, hevenyészett fordításáért, amelynek az első strófája valahogy ekképp hangozhatna magyarul:

Telerakta híveivel a bíróságot, a sajtót, / elhallgattatta a kritikust, az őt bírálót, / saját zsebét közpénzzel töltötte degeszre, / futballklubokat és luxuskastélyokat szerezve. / Kész átverés a talapzata, / ez a rámenős Orbán birodalma.

A gép által költött angol eredeti:

He’s been stacking the courts, packing the press / Making sure his critics are silenced, no less / Using public funds to line his own pockets / (…) From football clubs to luxury castles / Orbán’s empire is built on scams and hustles.

A Politico beszámolójából kiderül az is, hogy reagálásában Kovács Zoltán kormányzati kommunikátor bullshit-generátornak minősítette a ChatGPT-t. Ebből a bullshit szót – erősen finomítva – „marhaságnak” mondanám.

E sajátos slam poetry villantásról a Frankfurter Rundschau is beszámol. Abból kiderül, hogy mi okozta Kovács haragját. Ő ugyanis válaszul Daniel Freundról kért rapszöveget a ChatGPT-től, de az – mivelhogy az interneten elérhető információkból rakja össze a terméket – azt találta írni, hogy a képviselő a demokrácia harcosa. 

A majna-frankfurti lap az eset kapcsán megragadja a lehetőséget arra, hogy jelezze: Magyarország a Transparency korrupcióérzékelési indexe szerint a legrosszabb helyen áll az Európai Unión belül, és az EU euróezermilliókat tart vissza az országtól.

Végül egy súlyos dilemma az amerikai politika boszorkánykonyhájából. Ron deSantis válaszúthoz érkezik – írja a Bloomberg hírügynökség. A cikk elkészültekor várható volt ugyanis a vádemelés Donald Trump ellen, azon a címen, hogy elnökjelöltként hallgatási pénzt fizetett egy egykori pornósztárnak, bizonyos Stormy, vagyis Viharos Danielsnek. Tekintettel arra, hogy Trump igyekszik megnyerni a Republikánus Párt jelöltségét a 2024. novemberi elnökválasztásra, és ebben a párt híveinek igen jelentős hányada támogatja őt, a másik nagy republikánus celebnek, Ron DeSantis floridai kormányzónak döntenie kell: a Bloomberg megfogalmazása szerint vagy megalázkodik a volt elnök előtt, és akkor gyengeséget mutat, vagy felhasználja ezt az ízléstelen botrányt arra, hogy csökkentse Trump pártbeli befolyását. Hogy melyik útra lép, azzal eldöntheti saját politikai jövőjét.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy DeSantis eddig óvatosan lavírozott: hűségét hangoztatta a „tegyük újra naggyá Amerikát” jelmondat jegyében gondolkodó tömegekhez, de közben azért gondosan építette Trumpétól eltérő saját imázsát. Látta ugyanis, hogy azok a pártbeli politikusok – így Mike Pence, Mike Pompeo –, akik éveken át simogatták Trump egóját, úgymond „béta hímmé” váltak, megnehezítették saját maguknak, hogy jövőre a volt elnök kihívói legyenek. DeSantis nem húzhatja a végtelenségig a Trumppal való konfrontációt – állapítja meg a Bloomberg.