Orbán a szélsőjobbos körben virul igazán

Fegyelemi eljárást kell indítani Daniel Kawczynski képviselő ellen, mert részt vett Rómában azon a konferencián, amelyen szélsőjobbos, úgymond hírhedt radikálisok léptek fel – írja a The Guardian, ismertetve az antiszemitizmus ellen küzdő brit konzervatív képviselőcsoport társelnöke, valamint a brit zsidó képviselők csoportja kezdeményezését.

Ezen a római konferencián ott volt Orbán Viktor is, mi több, beszédet is tartott – emeli ki a lap őt a jelenlévők közül, és hozzáteszi, hogy Kawczynski tory képviselő a Mussolini-féle fasiszták nyomdokain járó olasz vezetőkkel tárgyalt, és mondott ugyancsak beszédet. Shrewbury körzet képviselője védekezésül úgy reagált, hogy Orbán és társa, Matteo Salvini olyan fontos nézeteket vallanak, és vetnek fel komoly aggályokat, amelyek sok brit állampolgárt is foglalkoztatnak. Kawczynski blogjában élesen bírálta a The Guardiant, mert kiszivárogtatta a konferencián részvételét. Szerinte az újság téved, amikor nem tartja illendőnek, hogy a nacionalizmus témakörében szélsőjobbos körben egy tory előadjon. A képviselőt támadók viszont Orbán Viktorral is érvelnek, aki olyan összeesküvés-elméletekkel vádolható, amelyeknek erős antiszemita felhangjuk volt, mivel a magyar kormányfő ismételten Soros György milliárdos filantrópot támadta, kifogásolván, hogy beleszól Magyarország és Európa sorsába.

A The Jerusalem Post úgy értesült, hogy Magyarország és Ausztria, illetve más országok is, de azok nincsenek nevesítve a cikkben, blokkolták a Josep Borrell uniós külügyi főképviselő javaslatát, amely elítélné a Trump-féle, nemrég előterjesztett közel-keleti béketervet, amiről az arab közösségek is – nem sokkal az uniós felterjesztés előtt – hasonlóképpen vélekedtek. Brüsszel ekképp az ENSZ álláspontját támogatta volna meg.

A The Jerusalem Post Szijjártó Péter közlésére hivatkozva írja, hogy a magyar külügyminiszter Washingtonban találkozott Jared Kushnerrel, Trump elnök vejével, aki egyben a legbizalmasabb tanácsadója is. Ebből megtudhatjuk, Magyarország nem fog támogatni olyan uniós kezdeményezést, amely az ENSZ Izrael-ellenes politikáját képviseli. Az ok: az ENSZ még nagyobb feszültéséget keltene ezzel a térségben. A közlemény világossá teszi, hogy Szijjártó, illetve hazánk éppen azért támogatja a Fehér ház béketervét, mert hosszú távon az hoz békét és biztonságot.

A The Times of Israel ezt kiegészíti még azzal, hogy Magyarország az Egyesült Államoknak és Izraelnek is rendíthetetlen szövetségese, hisz’ a múlt években rendre megvétózta az Izrael-ellenes, vagy éppen Amerika-ellenes kezdeményezéseket. Nem történt ez másként most sem, ami miatt Josep Borrel, az Európai unió külügyi és külgazdasági főképviselője kénytelen volt csak a maga nevében kiadni a köröztetett tervezetet közleményként. A cikk emlékeztet arra is, hogy Magyarország az elsők között támogatta Trumpot, amikor kihirdette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának és ennek jeleként oda költözteti Tel Avivból az amerikai követséget.

A szintén orosz Jevropejszkaja Pravda pedig Benkő Tibor honvédelmi miniszter napokban ismertetett, az ország új nemzetbiztonsági stratégiájáról számol be, méghozzá a Hungary Today, a magyar kormány által támogatott portál információi alapján. A magyar híradásokon túlmenően a cikk kiemeli, hogy a Nyugat-Balkán és a Baltikum térségében a magyar hadsereg több nemzetiségű, regionális parancsnokság létrehozását kezdeményezte különleges műveletekhez.

Az orosz Kapital Sztrani portál arról készített összeállítást, hogy jó biznisz az orosz kormánynak kölcsönt nyújtani külföldi országoknak. Az általában 5-10 év múlva törlesztendő summák szép hasznot hoznak Oroszországnak. Sok példát említ, egyebek között a 2019-i számokat, amelyek szerint 215 milliárd rubel hitelt folyósított, és 250-et tudott a kincstárba visszatenni. A tendencia évek óta erősödik és ma már ott tart a Kreml, hogy egyre kevesebb hitel helyez ki, viszont egyre több pénz csordogál vissza az államkasszába. A nemrég kölcsönt kapott országok között Magyarország is ott van, bár a visszafizetésről adatot nem közölnek.

Az összes hitelkihelyezésnél a legjobban kamatozóak az atomerőművek építéséből származnak. Köztudott, hogy Paks-2 építését tervezve az orosz fél 10 milliárd eurós hitelt biztosított az Orbán-kormány számára.