Mezei Emese nyerte a közgazdasági olimpia hazai döntőjét

A budapest-erzsébetvárosi Gazdasági Szakképzési Centrum diákja, Mezei Emese győzelmével zárult ma a 2019–20. évi V4-es közgazdasági olimpia hazai döntője. A megmérettetésre – kettő híján – az ország megyéiből és a fővárosból jelentkeztek középiskolások. (A nyitó képen a magyarországi első helyezett; forrás: index.hu)

A verseny magyarországi döntőjében – amelyet a járványhelyzet miatt végül online módon rendezett meg a Magyar Közgazdasági Társaság – az írásbeli fordulók 10 legjobbja mérte össze tudását. Közülük az öt legjobb képviselheti majd hazánkat a verseny nemzetközi döntőjében, ahol Cseh-, Lengyel-, Magyarországról és Szlovákiából is a legjobb diákok mérhetik majd össze közgazdasági ismereteiket, tudásukat.

A versenyre a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok jelentkeztek. Az országos döntő írásbeli fordulójában – a pandé­mia miatt –online tesztet töltöttek ki a versenyzők, s közülük a legjobb tíz adott számot tudásáról szóban is a szakmai zsűri előtt.

A V4-es közgazdasági olimpia nemzeti döntőjének helyezettjei: 1. Mezei Emese, a Budapesti (VII. kerületi) Gazdasági Szakképzési Centrum diákja; 2. Nacsa Flóra, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium diákja; 3. Szarvas Dániel, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium diákja.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 2018 tavaszán kötött együttműködési megállapodást cseh, lengyel és szlovák testvérszervezeteivel. Részben ehhez az együttműködéshez kapcsolódva a négy országban a 2019–20. tanévben is megrendezték a cseh kezdeményezésre szervezett középiskolás közgazdasági olimpiát, amelynek nemzetközi döntőjében – a nemzeti döntők eredményei alapján – a négy ország versenyzői mérik össze tudásukat angol nyelven.