Miniszterelnök úr, kérem, igya meg az inflációt

(Szerző: Selmeci János) Olvastuk mi van Németországban, sem zuhanyzás, sem rezsicsökkentés, a szomszédom is nagyon örül, hogy olcsón tudja fűteni a medencét. Nekünk, mondjuk, sem medencénk, sem hűtőnk, illetve hát a hűtő még megvan, csak minek, bár tegnap a feleségemnek meséltem, hogy a KSH szerint pszichológiai tényezők miatt érezzük olyan magasnak az inflációt, de hozzám vágta a lábost.

Miniszterelnök úr, maga az? Jó napot kívánok, mit parancsol, hm 4 cent szilvapálinka, jó választás, de biztos-e, hogy négy cent lesz, ez nem hatósági áras, tudja, magának meg úgy tudom, hogy nincs túl sok tartaléka, az infláció meg, hát ezt mondanom sem kell, hiszen ön is bérből és fizetésből él, persze, ha négy cent, akkor négy cent, 1000 forint lesz.

Jaj, miniszterelnök úr, nagyon szeretjük a családdal az árstopokat, főleg a benzinét, mondjuk, az autót már tavaly el kellett adnunk, mert a járvány miatt a feleségem elvesztette az állását, turizmus-vendéglátás, tudja, a főnökei kevesellték az állami támogatást, baloldaliak nyilván, azoknak meg semmi sem elég, a boltban pedig, ahol vásárolunk, hiába az olcsó csirkefarhát, úgy mennek fel az árak, hogy nem győzzük kifizetni, várjuk is nagyon az új kormányt, hogy a Lázár úr rendet tegyen a szemét külföldi multik között. Még egy kört, ugyanabból? Már töltöm is miniszterelnök úr, 1200 forint lesz.

Persze, hogy részt vettünk a népszavazáson, négy nem, ahogy miniszterelnök úr kérte, mondjuk, minket a családban ez a gender-téma kevésbé érint, senki sem akarja nemváltó műtétre küldeni a gyerekét, de az anyósom mostanában sokat panaszkodik, hogy milyen jó lenne legalább napi kétszer enni. Haragszunk is Brüsszelre, hogy nem küldik a pénzt, ami jár nekünk, de ebben is bízunk az új kormányban, a Navracsics úr majd jobb belátásra bírja őket, persze a Szijjártó miniszter urat is kedveljük, olyan harcias meg minden, de ő előbb fog Észak-Koreától barátságért kitüntetést kapni, mint az uniótól akár egy eurót is. Még egy pálinka? Semmi gond, 1500 forint lesz.

Persze, olvastuk mi van Németországban, sem zuhanyzás, sem rezsicsökkentés, a szomszédom is nagyon örül, hogy olcsón tudja fűteni a medencét. Nekünk, mondjuk sem medencénk, sem hűtőnk, illetve, hát a hűtő még megvan, csak minek, bár tegnap a feleségemnek meséltem, hogy a KSH szerint pszichológiai tényezők miatt érezzük olyan magasnak az inflációt, de hozzám vágta a lábost, mondván, hogy ha lenne pszichológusa, akkor sem lenne otthon semmi, amit meg tud benne főzni. Még egy pálinkát, miniszterelnök úr, nem lesz az sok? Csak kellene a józanság a válságkezeléshez, de ha ön kéri, önnek bármit, 1800 forint lesz.

Mi ez a nagy italozás egyébként, csak nem ünnepel valamit? Jaaa, hogy a Mészáros úr megkapta 35 évre az összes autópályát, a Fidesz-szavazók száma jobban nő, mint az élelmiszerárak, az ellenzék legnépszerűbb pártja pedig annyira vállalhatatlan, hogy még a Néppárt is tárt karokkal várná vissza önöket, csak ne a Mi hazánk legyen kormányon? Na, erre, mondjuk, én is koccintanék önnel, de a feleségem megkért, hogy vegyek hazafelé két paradicsomot, maga tudja a legjobban, hogy az piros, és nem sárga, viszont rohadt drága, hiába megy az ország előre, és nem hátra, nekem most nincs egy feles pálinkára 2000 forintom. Még az ön kedvéért sincs.