Oroszország megkezdi „a háború harmadik szakaszát”

Ukrajna: a katonai hírszerzés arra számít, hogy az idén véget ér a háború: a rendkívül optimistán hangzó előrejelzésben az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője a háború végét orosz vereségben látja…Oroszország Ukrajna elleni háborúja egyre inkább az ország keleti felére tolódik. Emberek milliói menekültek már el, sok várost elpusztítottak. 

Oroszország folytatja a háborút Ukrajna ellen. Minden nap újabb jelentések érkeznek harcokról és pusztításokról, állítólagos háborús bűnökről Ukrajna városaiban. Humanitárius folyosókat használnak arra, hogy megpróbálják kimenteni az embereket a harcok és pusztítások sújtotta területekről. Sok evakuációs kísérlet kudarcot vall. Nemrég kelet-ukrajnai városok hatóságai panaszkodtak, hogy a tűzveszély miatt nem tudják biztonságba helyezni a lakosságot.

Eddig több mint hatmillió ember menekült el nyugatra Ukrajnából. A helyzet még mindig zavaros, a védett információk, képek, videók csak elvétve kerülnek nyilvánosságra.

 • Az ukrán katonai hírszerző szolgálat azt feltételezi, hogy a háború az év végére véget ér 
  • Ráadásul a Kremlben már folyamatban van a Putyin elleni puccs .
  • Zelenszkij elnök nagyobb nyomást kért a nemzetközi közösségtől Moszkvával szemben. Bírálta, hogy egyes országok visszafogottak az Oroszország elleni szankciókat illetően.
  • Kijev a háború „harmadik szakaszát” látja: Oroszország most arra készül, hogy megvédje az eddig megszerzett területét.
  • Az EU bejelentette , hogy további 500 millió eurót szándékozik adni Ukrajnának fegyverek és felszerelések szállítására .
  • Kijev szerint az ostromlott mariupoli acélművekben „rendkívül nehéz” a katonák kimentése, akik közül néhányan súlyosan megsebesültek. Oroszország ez idáig minden evakuálást megtagadott, és megadást követel az üzemben tartózkodó ukránoktól.