Ezerötszáz eurót szánnak az osztrákok nyaralásra

A bécsi Ferien Messe-hez időzítve tette közé minden idők legderűlátóbb piaci előrejelzését a Magyarországon is jelen lévő osztrák RUEFA utazási iroda – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, a GD Consulting ügyvezetője, aki helyszíni tapasztalatok alapján foglalja össze olvasóink számára az elemzés lényegét. (Ferien Messe Wien 2019, kép: Kovács Balázs/GD Consulting)

Ausztriában az idén várhatóan tovább nő a háztartások nyaralásra szánt büdzséje, keresettebbek lesznek a csomagtúrák és hajós körutak, amelyeket jó előre foglalnak le. További trend a környezettudatos utazási formák keresése és a döntés a jól megfontolt, kiválasztott utazásról.

A Ruefa-iránytű (Reisekompass 2019) című reprezentatív kutatás eredménye alapján 2019-ben az osztrákok 88 százaléka tervezi, hogy ez évben biztosan elutazik a szabadsága alatt, ráadásul minden harmadik válaszadó még a tavalyinál is több alkalommal kívánja ezt megtenni. A nagy többség, a válaszadók négyötöde, ez évben legalább három utazást tervez.

A ma véget ért Ferien Messe alkalmával bemutatott kutatás szerint az osztrákok az utazás világbajnokai, számukra az utazás az élet mindennapi részévé vált, s nem hajlandóak lemondani róla. A felmérés alapján a válaszadók közel háromnegyede fejenként (!) 1500 eurós (!) nyaralási büdzsével számol 2019-ben. A megkérdezettek többsége júliusban és augusztusban veszi ki az egy-kéthetes főszabadságot.

Az osztrákok 81 százaléka az idén Európában és általában a közeli országokban szeretne pihenni. A válaszadók körében a közeli úti célok népszerűségi listáját az idén Olaszország vezeti, amelyet Horvát- és Németország követ. Kicsit lemaradva, már nem „dobogós” helyen következik Görög- és Spanyolország. További népszerű és felkapott úti céljai lehetnek az idén nyaralást tervező osztrákoknak: Nagy-Britannia és Franciaország holtversenyben, továbbá Egyiptom, Török-, Magyarország, Hollandia, Szlovénia, valamint Csehország és Portugália. Érdekes megállapítása a Ruefa elemzésének, hogy az osztrákok körében az idén legfölkapottabb európai városnak Amszterdam, London, Berlin, Barcelona és Hamburg számít.

A reprezentatív felmérés válaszadóinak 73 százaléka belföldi utat (is) tervez, ahol a fürdőhelyek és wellness úti célok állnak a kívánságlista élén, a tavak és a hegyek mellett. Az osztrák belföldi turizmus szempontjából a legnépszerűbb tartományok Stájerország, Salzburg és Karintia. Távoli úti célokat a válaszadók negyede jelölt meg, s közülük USA, Thaiföld és a Maldív-szigetek lesznek a legkeresetebbek ez évben.

Minden ötödik osztrák részt vett már hajós körúton, további 44 százalékuk pedig tervezi ennek kipróbálását a közeli jövőben, ekképpen az utazási szakemberek az idén a kereslet további, kétszámjegyű (!) növekedésével számolnak. A nyaralások lehető legkorábbi (early bird) foglalása a múlt évek gyakarlatát követően immár hagyománnyá és szokássá vált, részaránya növekszik: az osztrákok 47 százaléka a tevezett indulás előtt három hónappal foglalja le az utazását. Vonzók a csomagtúrák: az EU-s utazási irányelv tavalyi fogyasztó-központú módosítását követően az utasok még tudatosobban keresik ezen utazási formát. Növekedik a környezettudatosság is úti célok kiválasztásakor. A kutatásban választ adó osztrákok kétharmada szerint még több környezettudatos ajánlatra lenne szükség, és ezért hajlandók akár többet is fizetni.

A légi közlekedésben tapasztalt sorozatos sztrájkok és járatkimaradások ugyancsak az utazási irodák felé hajtják a tudatos tervezőket. A digitalázió előrehaladása mellett a személyes tanácsadásnak is nagy szerepe van az utazási foglalásokkor. Erre bizonyíték a tudósításunk bevezetőjében említett bécsi utazás vásár, a Ferien Messe, amely Közép-Európa legnagyobb szabadidős és turisztikai vására, ahol máris jó 80 ország turisztikai kínálatára évről-évre több mint 150 ezren kiváncsiak. A Ruefa teljes jelentése és további elemzések elérhetőek innen.