Salvador Dalí a művészet templomában

Január 24-én érkezik a mozikba „A művészet templomai” ismeretterjesztő sorozat következő része, amely a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját – akkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanabban az évben ismerte meg Galát – egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.

A Gala–Salvador Dalí Alapítvány gondozásában készült film végiglátogatja mindazokat a helyszíneket, amelyek kiemelkedő szerepet játszottak a művész életútjában: többek között Portlligatot, az egyetlen, saját tulajdonában álló műhelyt és otthont; Figuerest, a szülővárosát, ahol létrehozta a Dalí Múzeumot, valamint Púbolt, ahol az a kastély található, amit Dalí szerelme jeléül Galának ajándékozott, valamint Párizst és New Yorkot, ahol emlékezetes kiállításai voltak. A művészettörténet egyik legkülönösebb alkotójának életét szakértők közreműködésével, többféle nézőpontból ismerhetjük meg a filmben.

Művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi és eddig sosem publikált fotók és levelek mellett maga a kontempláló Salvador Dalí és a remekművek felvételei teszik teljessé a képet az extravagáns bajusz mögött rejlő művészről és emberről, akit mára a legnagyobb mesterek közé sorolunk.

A film kiemelt budapesti vetítőhelye (A művészet templomai sorozat többi epizódjához hasonlóan) az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol január 24-étől műsorrenden látható. Emellett országszerte számos helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is vetítik.

Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában. Színes, feliratos spanyol ismeretterjesztő film, 105 perc, 2018. Rendezte: David Pujol. Magyarországi bemutató: január 24. Korhatár: 12 év.