Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha a következő időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jár, kedves Olvasó, akkor feltétlenül keresse fel a maga nemében egyedülálló művészeti kiálltást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetnek a látogatók. (A nyitó képen: az első zsarolóvírus, az AIDS.)

Az első zsarolóvírusról a G Data weboldala tudósított, miután a vállalat szakértője, Eddy Willems első kézből ismerhette azt meg, amikor még egy belga biztosító társaságnál dolgozott. Az AIDS-nek becézett első zsarolóvírus még postán, floppyn érkezett. Ez a vírus is szerepel a rotterdami Het Nieuwe Instituut-ban megtekinthető kiállításon, ahol a kártevőkre és a mögöttes geopolitikai okokra is reflektálnak a művészek. 

A kiállítás maga a leghíresebb számítógépes vírusokra összpontosít – a lista e cikk végén. Ezek csupán kiindulási pontjai a biztonsági kérdések boncolgatásának a gyorsan változó technológiák idején, amikor geopolitikai játszmákat dönt el egy-egy számítógépes támadás.

A számítógépes vírust alkotója viccnek szánta, de digitális fegyverré durvult. A kártevők alkotói nagyon kevésszer figyeltek a mögöttes dizájnra, ezek többnyire rejtve maradtak, a kiállítás megálmodói viszont a grafikai folyamatokra összpontosítottak. A vírus és a mögöttes technológia érdekes párhuzama, hogy minél fejlettebb egy-egy kártevő megjelenése, annál pusztítóbbak a lehetséges következményei – vélik a kiállítás kurátorai.

A kiállítás például emléket állít a már említett AIDS vírusnak, de a 2001-ben iszonyú sebességgel terjedő Anna Kournikova is ihletett egy művészi alkotást. Azt a kártevőt egy holland huszonéves fiú készítette, a teniszezőnő fotóit ígérte annak, aki az adott email kinyitotta. Ha ez megtörtént, akkor egy Visual Basic Scriptnek köszönhetően a megfertőzött felhasználói fiók címlistájában mindenkinek továbbította magát. Ezzel fennakadást okozott a világszintű e-mailforgalomban. Az 1999-ben terjedt Melissa vírus is hasonló módon súlyos zavart okozott a világ e-mailforgalmában, így nem meglepő módon alkotóját 10 év börtönre ítélték – ebből 20 hónapot töltött le.

brain

A Brain számítógépes kártevő kódja a készítőinek címét is tartalmazta.

A CryptoLocker zarolóvírus Magyarországon is komolyan terjedt, százezer forintnyi váltságdíjat követelve a titkosított adatokért. Aki sírni szeretne, az az iszonyú gyorsasággal terjedő Wanna Cry zsarolóvírust vegye elő: ez a kártevő arról vált híressé, hogy rendkívül gyorsan terjedt még 2017-ben, és az első három órában 11 ország számítógépeit tette használhatatlanná. A támadás sebessége és kegyetlensége sokakat meglepetésként ért. A legjobban érintett Spanyol-, Oroszország és Nagy-Britannia volt, de a zsarolóvírus már magyar cégek hálózatát is elérte. A nyomozások Észak-Koreát vélték felfedezni a támadás hátterében.

Aki mostanában nem utazik Hollandiába, az vessen egy pillantást a kiállítás weboldalára, mely önmagában szemet gyönyörködtető grafikával hívja fel a figyelmet a számítógépes vírusokra. Nem megijedni, ez csak grafika, nincs a számítógépünkön vírus!

coffeeshop

A DOS-os Coffeshop kártevő.

A kiállításon szereplő kártevők listája: Brain, 1986, AIDS, 1990, CRASH, 1990, Coffeeshop, 1992, HHnHH, 1992, Skynet, 1994, LSD, 1994, Mars Land, 1997, Happy99, 1999, Melissa, 1999, ILOVEYOU, 2000, Anna Kournikova, 2001, CodeRed, 2001, Stuxnet, 2009, Kenzero, 2010, Regin, 2011, Flame, 2012, Shamoon, 2012, CryptoLocker, 2013, PolloCrypt, 2015, WannaCry, 2017, NotPetya, 2017.