A Bizottság folytatja az uniós gazdasági kormányzás felülvizsgálatát

Az Európai Bizottság ma közleményt fogadott el, melyben számba veszi a koronavírus-válság következtében megváltozott gazdasági kormányzási körülményeket.

Közleményével a Bizottság újra kívánja indítani az uniós gazdasági kormányzási keretrendszer felülvizsgálatáról szóló nyilvános vitát, összhangban Ursula von der Leyen elnöknek az Európai Unió állapotát értékelő beszédével, melyben az elnök kötelezettséget vállalt arra, hogy konszenzust alakít ki az uniós gazdasági kormányzási keretrendszer jövőjével kapcsolatban. A Bizottság már felfüggesztette a 2020 februárjában kezdett első nyilvános vitafolyamatot, hogy a koronavírus-világjárvány gazdasági és társadalmi hatásainak kezelésére összpontosítsa erőfeszítéseit.

A Bizottság 2022. évi munkaprogramja: együtt erősebbé tesszük Európát

A Bizottság ma elfogadta 2022. évi munkaprogramját, melyben meghatározza, milyen lépéseket tesz a következőkben azért, hogy nagy ívű, gyökeres átalakulásra kerüljön sor, és Európa a jelenleginél környezetkímélőbb, méltányosabb, digitalizáltabb és ellenállóképesebb kontinenssé váljék a koronavírus-világjárvány utáni időszakban. A munkaprogram 42 új szakpolitikai kezdeményezést vázol fel az Ursula von der Leyen elnök politikai iránymutatásában előirányzott hat fő célra vonatkozóan, az uniót értékelő 2021-i elnöki beszédre alapozva.

A dokumentum tekintetbe veszi a világjárvány által előidézett, példátlanul súlyos válság tanulságait, ugyanakkor pedig kiemelt figyelmet szentel a fiatalokat érintő kérdéseknek, összhangban azzal a bizottsági javaslattal, hogy 2022 legyen az ifjúság európai éve.

A teljes sajtóközlemény