Nincs ott demokrácia… – MÚOSZ-állásfoglalás a médiatanács elnökének lemondásáról

Váratlan lemondásával a Fidesz-kormány befolyásának ágyaz meg újabb kilenc évre a médiatanács elnöke. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatósága megerősítette, hogy lemondott elnöki tisztségéről a hatóságot nyolc éve irányító Karas Mónika, aki e lépését „új szakmai kihívások keresésével” indokolta. (A nyitó kép forrása: hpd.de)

Karas Mónika.

Polt Péter legfőbb ügyész státuszának bebetonozása után pár nappal több, mint gyanús a Médiatanács jelenlegi elnökének (egy évvel a hivatali idejének letelte előtt) bejelentett lemondása, mert azzal akaratlanul(?) az aktuális kormányzat kedvében jár. Így ugyanis a Fidesz-KDNP, még a 2022-es tavaszi országgyűlési választások előtt nevezhet ki újabb kilenc évre elnököt a szervezet élére. Lépésével Karas Mónika „előre hozta” a kinevezési eljárást.

Csakhogy a 2022-i parlamenti választások után a mai kormánykoalíció már nagy valószínűséggel nem hagyhatná figyelmen kívül a többi parlamenti párt álláspontját, amikor a demokratikus nyilvánosság ellenőrzéséért felelős legfontosabb szervezet vezetőjének kinevezéséről dönt.

Karas Mónika a lemondásával lehetővé tette, hogy újabb kilenc évre, kizárólag a jelenlegi kormányoldal jelölhessen elnököt a hatóság élére. A lépéssel, sajnálatos módon, tovább erősödtek az eddigi kételyek Karas pártatlanságával kapcsolatban.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felszólítja a sajtó szabadságában és a plurális közbeszédben hívő parlamenti pártokat, hogy a rendelkezésükre álló jogi és politikai eszközeikkel védjék meg a demokratikus nyilvánosság egyik legfontosabb intézményét, a Médiahatóságot attól, hogy továbbra is, újabb kilenc évig kizárólag a jelenlegi politikai irányzat befolyása alatt működjék.

Nincs ott demokrácia, ahol a hírek és a vélemények nem terjedhetnek szabadon, ahol a tájékoztatás és tájékozódás szabadságát, a gazdálkodást a frekvenciákkal, a médiaviszonyokat nem pártatlan szervezet felügyeli.