Csillagászati gyümölcsárak már most

(Forrás: mete.hu) Amit nem vittek el a fagyok vagy az aszály, azt most a rengeteg csapadék teszi tönkre.

A tavaszi fagyok nem kímélték a gyümölcstermelőket. A március végétől egészen májusig is vissza-vissza térő fagyok az aszállyal kiegészülve jelentős károkat okoztak a gyümölcsösökben. A magyar gyümölcstermés akár 50-80 százaléka elpusztulhatott. Az elmúlt napok átlagostól eltérően csapadékos időjárása pedig tovább növelheti a veszteségeket – írja a Napi.hu.

Az őszibarack esetében a szokásos 35-40 százalékkal terem csak meg .

Az idei terméshozamokon meg fog látszani a sok viszontagság. Európában Magyarországot sújtotta legjobban a tavaszi fagykár. A csonthéjas gyümölcsök termésátlaga töredéke a lesz a szokásosnak. Az átlagtermés csupán 20–25 százaléka várható idén a kajszibaracknál, az őszibaracknál a szokásos 35–40, a cseresznyénél 30, a meggynél 50, az alma esetében 50 százaléka terem csak meg – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a lap megkeresésére.

Az elmúlt napok csapadékos időjárásával kapcsolatban az elnök elmondta, cseresznyénél, meggynél a sok eső miatt, fokozottan előfordulhat az érőfélben levő gyümölcsök repedése, amely miatt eladhatatlan lesz a termés. Azoknál a gyümölcsöknél viszont, amelyek még nem érnek, az esők pozitívan is hathatnak, amennyiben a gazdák meg tudják oldani a növényvédelmet. A gyümölcsökre, amit nem tett tönkre az időjárás, most a betegségek jelentenek kockázatot. – tette hozzá Ledó Ferenc.

A cseresznye és a meggy megrepedezik a sok esőtől.

A FruitVeB elnöke szerint Magyarországon szinte minden gyümölcsből kevesebb lesz, mint az elmúlt években és ez az árakon is meg fog látszódni. Az árak teljes elszabadulását azonban megakadályozzák az import termények, illetve hogy a frisspiaci szükségleteket nagyjából kielégíti a hazai termés.

A jó hír azonban, hogy a zöldségeknél nagy baj nem lehet, mivel azok nagy része üvegházakból, fóliasátrakból származik – tájékoztatott a szakember. Így sem a paradicsomnál, sem az uborkánál nem kell áremelkedésre számítani. A burgonyaféléknél a legtöbb helyen kedvező volt a csapadék, ezért itt is inkább növényvédelmi gondok vetődhetnek fel.