Vizünk van, hajónk van: kiránduljunk!

Rosszul kezdődött az esztendő a Mahart PassNave számára. A szerencsétlenül járt dél-koreai turisták halála miatt – bár nem a magyar cég hajójával történt – gyakorlatilag szinte teljesen elmaradtak a távol-keleti turisták, s egy időre a hazai utazók száma is csökkent.

Ám az év végére a belföldi forgalom visszaállt a szokásos szintjére – jelentette ki Spányik Gábor ügyvezető igazgató a társaság partnerei részére tartott konferencián, ahol a jövő évi tervekről is tájékoztatták a résztvevőket. Egy rövid hajóút alkalmával azt is bemutatták, hogy milyen ellátással tudják fogadni a vendégeket a zenés-táncos sétahajókon.

A jövő évben a Mahart PassNave igyekszik sűríteni járatait, további kikötőket létesít a Dunakanyarban, így például Szobon és Verőcén. További szárnyashajókat vásárol, a szezon kezdetére felújítja a népszerű dömsödi átkelő hajót.

Megváltoztak az utazási szokások – állapította meg az igazgató; az embereknek már nincs idejük hat-hétórás hajókázásra, sokkal rövidebb utakra viszont szívesen beneveznek. Az igényeknek eleget téve, a PassNave mind több hajóján lehetővé teszik a kerékpárszállítást. Rövidesen például a Szob–Vác és az Esztergom–Szentendre viszonylatban. Két Budapest-néző hajót már kivetítővel és 11 nyelvű idegenforgalmi, a várost bemutató készülékkel láttak el.

Jövőre tovább bővül a Mahart Tours kínálata; immár két évtized óta árul jegyeket a különféle komptípusokra, katamaránokra, trimaránokra, hatalmas komphajók külső- és belső kabinjaiba, lakosztályokba, akár háziállatokkal is. A komppal utazás ugyanis egyre népszerűbb mind a fiatalok, mind a családosok körében. Komppal ugyanis az emberek saját autójukkal, akár házi kedvencük társaságában mehetnek nyaralni, sőt, akár lakókocsit, motorkerékpárt is vihetnek magukkal. A komphajókon éttermek, kényelmes társalgók, üzletek és szórakoztató létesítmények várják az utazóközönséget. A Mahart Tours 70 komptársasággal áll kapcsolatban.

A tengerjáró luxushajókkal utazás mára már az egyik legkedveltebb és az ár–érték arányát tekintve is a legkedvezőbb utazási formává vált. A világ tengereit és óceánjait szelő tucatnyi hajóstársaság útjait kínálja a magyar társvállalat. A magyarok legkedveltebb úti céljai a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjébe, a norvég fjordok közé és balti fővárosokba indított hajóutak. Ma még különlegességnek számítanak az interkontinentális, a karibi és a világ körüli hajóutak.

A dunai hajóutak, valamint Német-, Francia-, Spanyolország, Portugália folyóin túl (sokak számára egzotikus) hajóutazások is találhatók a kínálatban, a többi között a világ nagy folyamain, az oroszországi Volgán, a dél-amerikai Amazonason és a kínai Jangcén. Sokan kedvelik – derült ki a ma késő délutáni tájékoztatón – a „Kirándulás a Dunán magyar idegenvezetővel”, kirándulóhajón és autóbuszon lebonyolított programot; az útvonal: Budapest–Passau–Linz–Bécs–Budapest. Népszerűek a Budapestről induló utak kabinos hajóval Passau, valamint a Vaskapu irányába. Jövőre két időpontban indul idegenvezetős Budapest–Passau hajóút és egy alkalommal a Duna-deltába.

A tengerjáró luxushajókkal utazás mára már az egyik legkedveltebb és az ár–érték arányát tekintve is a legkedvezőbb utazási formává vált. A világ tengereit és óceánjait szelő tucatnyi hajóstársaság útjait kínálja a magyar társvállalat. A magyarok legkedveltebb úti céljai a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjébe, a norvég fjordok közé és balti fővárosokba indított hajóutak. Ma még különlegességnek számítanak az interkontinentális, a karibi és a világ körüli hajóutak.

A dunai hajóutak, valamint Német-, Francia-, Spanyolország, Portugália folyóin túl (sokak számára egzotikus) hajóutazások is találhatók a kínálatban, a többi között a világ nagy folyamain, az oroszországi Volgán, a dél-amerikai Amazonason és a kínai Jangcén.

Sokan kedvelik – derült ki a ma késő délutáni tájékoztatón – a „Kirándulás a Dunán magyar idegenvezetővel”, kirándulóhajón és autóbuszon lebonyolított programot; az útvonal: Budapest–Passau –Linz–Bécs–Budapest. Népszerűek a Budapestről induló utak kabinos hajóval Passau, valamint a Vaskapu irányába. Jövőre két időpontban indul idegenvezetős Budapest–Passau hajóút és egy alkalommal a Duna-deltába.

A szárnyashajókkal szervezett egy- és kétnapos utak mellett szerepel a jövő évi programban Solt–Révbérpuszta, esztergomi bazilika-látogatás, Kesztölc, Kalocsa, továbbá a komáromi erődök megtekintése a Duna mindkét partján az erődökbe. A kétnapos bécsi és pozsonyi városlátogatás mellett háromnapos Pozsony – Dévény–Bécs-kirándulást is szervek a PassNave. Egyedülállónak ígérkezik az esztergomi gyógynövény-felfedező és borkóstolós hajóút.

Sokan keresik a dunai hajójáratokat szilveszterkor és augusztus 20-án, valamint kedveltek a hajón tartott céges rendezvényekre, családi ünnepekre, esküvők.