Orbánt a Vatikánban is gyűlölködőnek tartják?

(Forrás: Hirklikk) „Magyarországon a politikai korrektség nem igazán a kultúra része. A magyar szereti a dolgokat nagyon közvetlenül, és néha undokul kimondani, és nem teszi fel magának a kérdést, hogy ez hogyan jön be Magyarországon kívül… (A kép forrása: https://www.expatslivinginrome.com)

…Ezt aztán akkor a nagyköveteknek kell megmagyarázni. Orbán Viktor nagyon direkt módon szól a dolgokról” – mondta Habsburg Eduárd Magyarország vatikáni nagykövete a Domradio.de felvetésére, amely szerint „A pápa többször is óvott az egyre inkább nacionalista és gyűlölködő beszédtől. Az embernek erről eszébe jutó nevek között ott van Orbán Viktoré, az önök miniszterelnökéé”.

Habsburg Eduárd 2015 óta tölti be ezt a posztot, terjedelmes interjúját több katolikus orgánumnak adta. A www.domradio.de kiemelte a beszélgetés elejére, hogy Magyarország május végén – az Európai Bíróság egy döntése nyomán – bezárta a tranzitövezeteket, de Magyarországot már évek óta élesen bírálják migrációs politikája miatt. Az újságíró úgy vélekedett, hogy eléggé nehéz lehet egy diplomatának áthidalni Ferenc pápa megnyilvánulásai és gesztusai, valamint a magyar álláspont közötti eltérést. A magyar nagykövet kifejtette: természetesen lehetnek két ország politikai és társadalmi témákról vallott nézetei között árnyalatnyi eltérések. Ő azonban igen figyelmesen olvasta a pápa migrációval kapcsolatos megnyilvánulásait. Ezek között voltak olyanok, amelyek némileg szemben állnak a magyar migrációs politika elemeivel, de olyanok is, amelyek nagyon egybevágnak a magyar vonallal.

Ferenc pápa kezdetben határozottan a kerítések és felek ellen emelt szót, később azonban azt is mondta, hogy a migránsoknak és a menekülteknek tiszteletben kell tartaniuk a befogadó ország értékeit. „Nekünk, nagyköveteknek évekkel ezelőtt azt mondta, hogy minden országnak jól meg kell gondolni, hogy be tud-e fogadni menekülteket, és hogy ezt egyáltalán lehetővé teszi-e a kultúrájuk. A visegrádi államokban szinte egyáltalán nincsen muzulmán lakosság. Hogyan lehetne ott nagy létszámban befogadni és integrálni muzulmán menekülteket? A pápánál tehát a menekültügy többféle megközelítése iránt van megértés” – mondta a nagykövet.

Hozzátette azonban, hogy Magyarország ettől függetlenül, igenis fogad be menekülteket, és az újságíró kérdésére elmondta: a befogadottak száma 2016-ban 432, a következő évben 1291, 2018-ban pedig 367 volt. Hangsúlyozta, hogy Magyarország emellett elkötelezettséget vállal egyebek között a Közel-Kelet országaiban, és például Nigériában, hogy az ott élőknek ne kelljen elhagyni a hazájukat.

„A hanghordozás mégis más. A pápa többször is óvott az egyre inkább nacionalista és gyűlölködő beszédtől. Az embernek erről eszébe jutó nevek között ott van Orbán Viktoré, az Önök miniszterelnökéé. Ön hogyan áll ehhez nagykövetként és hitvalló keresztényként? Meg tudja magyarázni, hogy Orbán Viktor miért lép így fel?” – kérdezte a katolikus rádió újságírója. A nagykövet válasza: „Magyarországon a politikai korrektség nem igazán a kultúra része. A magyar szereti a dolgokat nagyon közvetlenül, és néha undokul kimondani, és nem teszi fel magának a kérdést, hogy ez hogyan jön be Magyarországon kívül. Ezt aztán akkor a nagyköveteknek kell megmagyarázni. Orbán Viktor nagyon direkt módon szól a dolgokról”.

Arra a kérdésre, hogy a magyar miniszterelnök a járvány idején rendeleti úton kormányzott, és ebben is a demokráciát sértő intézkedést láttak, Habsburg Eduárd kifejtette: ennek már vége, amint az eleve hangsúlyozták is, de „egész Európa mégis diktatúrát kiáltott”. Rákérdezett az újságíró a véleménynyilvánítási és sajtószabadság hiányára is, és válaszként a nagykövet annyit mondott: „Úgy vélem, már elegendő mértékben világossá tették, hogy ez fake news”.

Az egy évvel elhalasztott eucharisztikus kongresszussal kapcsolatban elmondta: Magyarország nagyon reméli, hogy a pápa eljön a rendezvényre, és „úgy hisszük, hogy ilyen értelmű jelzéseket látunk, de még kivárjuk, hogy erről a Vatikán mond valamit”.