Mintha felhőpárnán repülnél: (l)égi újítások

Egyedülálló látvány fogadja az utasokat Ferihegyen: a KLM új repülőgép-üléseit sokan kipróbálják a tranzitban, és persze fényképezik is, így adva hírül a világnak a patinás holland légitársaság legfrissebb fejlesztését. (Kép: flickr.com)

Az új, ággyá alakítható ülés csak egy a sok, érdekes újítás közül, ami tökéletes pihenést kínál útközben a holland légitársaság gépeinek fedélzeten. A KLM a World Business Class (WBC-) kabin átalakításakor nagy súlyt fektetett a jellegzetes holland stílusjegyekre, amelyek a márka identitását is fémjelzik. Például: a hollandok a világ legmagasabb emberei, pontosabban ebben a kis országban a legnagyobb a nők és férfiak átlagos magasság. Ezért a hosszú lábaknak valahol helyet kell teremteni. A mai bemutatón Szécsi Zoltán vízilabdázó olimpikon demonstrálta, hogy milyen jól ki tudja nyújtani a lábait – igaz, egyelőre a földön. Az első megújult World Business Class kabint 2013 júliusában helyezték üzembe. (Kép: https://insideflyer.nl/klm-business-class-guide)

Hella Jongerius kézműves és ipari előállítási technikák kombinálásával hozta létre az új üléseket. A nagy személyes tér megteremti a diszkréciót, és ezzel együtt az otthon érzését is. A szőnyegektől kezdve, a függönyökön át, a nagy puha párnákat, luxus anyagokat és az ággyá alakítható üléseket is újratervezte a művész. A 206 cm hosszú ülések teljesen vízszintesre dönthetők, és maguk az ülések is nagyobb privát szférát kaptak. A vadonatúj szórakoztató rendszer lelke a 18 hüvelyk átlójú képernyő, amelyen HD-minőségű filmek futtathatók; 12 nyelvű érintőképernyős navigációs menüvel láttákel.

A KLM jellegzetes kék színű, delfti porcelánból készült miniatűr házait a légitársaság World Business Class utasai kapják ajándékba. Ám az egyedi tervezésű darabok – amelyek mind különleges holland épületek élethű másolatai – ma már a gyűjtők nagy kedvencei is. A holland jellegzetességek a KLM-személyzet egyenruhájában is felfedezhetők, amelyeket a nemzetközi hírű divattervező, Mart Visser álmodott meg.

A holland dizájn ikon, Marcel Wanders nevéhez fűződnek a terítékek. Az új szervizelemek készítésénél Wandersnek figyelembe kellett vennie a fedélzeti személyzet munkamenetét, illetve a környezeti megfontolásokat is.

Újdonság, hogy az utasok bármikor étkezhetnek a hosszú távú utazás alatt, így nem kell alkalmazkodniuk az eredeti felszolgálási tervhez. A holland légitársaság először johannesburgi, majd bangkoki, legutóbb pedig tokiói járatán is elérhetővé tette az „Anytime for you” szolgáltatást, miáltal az utasok öt kitűnő fogást élvezhetnek, amikor csak kedvük tartja.

A KLM 2013 óta folyamatosan újította fel flottáját az új WBC-kabinokkal. A Dreamliner gépek (bal oldali kép) után a Boeing 777-300 és 777-200 típusú gépek kaptak új belsőt, ezután következtek a Boeing 747-esek, és végül a múlt év végén az Airbus A330-asok.

A légitársaság tervei szerint ez év végére az egész flotta már az új World Business Class-al repteti utasait. Ami a fenntarthatóságot illeti, 2013-ban az új World Business Class-on lefektetett szőnyegek elkészítésekor például újrahasznosított norvég gyapjút és a KLM-dolgozók egykori egyenruhájának anyagrészleteit használta fel a vállalat. Ezzel a KLM lett az első légitársaság, amelyik olyan szőnyeget használt a járatain, amely követi a körkörösség elvét. Mi több, a már nem használható szőnyegeket a gyártó visszaveszi, hogy nyersanyagként újra felhasználhassa őket.