Mit rontott el a Fidesz a Borkai-ügyben?

(Írta: Somogyi Zoltán/ Újnépszabadság) A Fidesz a kampány utolsó napjaira zsákutcába került. Kezdjük ott, hogy amikor tudomást szerzett az elnökség a Borkai-videóról, akkor azt a döntést hozta, hogy megvédik. Lehet, nem volt más lehetőség Győr megtartása érdekében, de így azt is vállalták, hogy csukott szemmel fognak lépkedni a kiszórt rajzszegek felett”. (Kívül huj, belül juj, és nem az egyetlen: Győr, Baross út 28.)


Orbán Viktor kongresszusi beszéde a mindenki hibázhat, de mi attól vagyunk erős párt, mert nem bántjuk egymást, erről a döntésről szólt és a Borkai-botrányt előzte be. Valószínűleg nem számoltak azzal, hogy az „ördög ügyvédje” ennyire profi módon támad majd és csak egy-két videófelvételen gondolkodtak, azon nem, hogy a győri polgármester mögötti teljes korrupciós hálót is feltárja ez a botrány.
Most az a helyzet, hogy a Borkait megvédő politikai döntés országos szinten kezd ráégni a Fideszre. Először lehetett látni egy igen emlékezetes kampánnyal a hatalmi politika mögött meghúzódó önző anyagi érdekeket, amelyről eddig csak szóbeszéd volt. És van egy másik, veszélyes dimenzió, a győriek, rajtuk keresztül pedig az egész jobboldali szavazótábor sértettsége: a Fidesz vezetése azt gondolja, hogy a kokain, a kurtizánok és a hihetetlen meggazdagodás Győr irányításából nem lesz gond azzal kapcsolatban, hogy Borkaira szavazzanak az emberek. Ez pedig, érezheti a Fidesz-tábor, az ő lenézésük, értékeik és érzelmeik semmibe vétele.
Ezért kezdett el országosan fogyni a Fidesz szavazótábora, veszélyeztetve más, ilyen típusú ügyekben érintetlen, a városát jól irányító polgármester sikeres vasárnapi szereplését is.

(Az írás elsőként itt jelent meg.)