Mobil a suliban – játékosan népszerűsíti a digitális oktatást a Telekom

A középiskolások nagy többségének van saját okos eszköze, csaknem minden harmadik használja is a mobilt tanórán. Az informatika népszerűsítésén túl most a digitális oktatást előtérbe helyező versenyt indít a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország. A „Legyélteis!” játékra a jelentkezés megkezdődött, középiskolásokból és segítő tanárokból álló csapatok mérhetik össze tudásukat és ötletességüket az öthetes versenyben.

A digitális eszközök és alkalmazások tanulást segítő használatára és a bennük rejlő lehetőségekre kérdezett rá a Magyar Telekom megbízásából a Kutatópont által készített országos kutatás 14–18 évesek körében. A diákok nem csupán azt írták le, hogy szerintük mik egy digitális tanár ismérvei, azt is elmondták, hogy az okoseszközök segíthetik a tananyag megértését és mindenki szívesen használná mobilját tanulásra is.

Csaknem valamennyi 16 évesnek van saját mobiltelefonja, és mintegy harmaduk használja a készüléket még tanórán is – derült ki a felmérésből. Emellett a középiskolások több mint felének van saját laptopja, 36 százalékának táblagépe, mobiltelefonnal pedig már a 14 évesek 93 százalékának. A válaszadók felének van olyan tanára, aki élve a „most” lehetőségeivel, digitális megoldásokkal színesíti a tanórát. A diákok persze azt szeretnék, ha ez az arány 100 százalékos lenne. A digitális tanár legfőbb ismérve szerintük, hogy különféle mobil alkalmazásokat használ az órán, elektronikusan adja fel a házit és érdeklődik a technológiai újdonságok iránt. A megkérdezettek negyede ismer valamilyen tanulást segítő alkalmazást, körükben legnépszerűbbek a nyelvtanulást megkönnyítő alkalmazások. A diákok szerint elsősorban a matematika- meg a fizikaórákat lehetne a leginkább „feldobni” digitális módon.

A felmérésből kiderült: a fiatalok szívesen használnák mobiljukat tanulásra is. A Magyar Telekom ezért is döntött úgy, hogy nagy sikerű „Legyél te is informatikus!” programját átalakítva, kibővítve a T-Systems Magyarországgal közösen olyan játékot hirdet, amelyik immár nemcsak az informatikát, hanem szélesebb körűen a digitális eszközökben rejlő oktatási-tanulási lehetőségeket népszerűsíti.

Az idei „Legyélteis!” megmérettetésre középiskolásokból és tanárukból álló csapatok jelentkezhetnek, akik digitális eszközöket használva, különféle tantárgyakból oldanak meg olyan feladatokat, amelyekben a tárgyi tudás és az ötletes alkotókészség egyaránt számít. A kölcsönös tanulásra hangolódás jegyében a diákok így új szemszögből ismerhetnek meg egy-egy témakört, a tanárok pedig egyes applikációk használatába nyerhetnek betekintést. A verseny végén, közönségdíjért a saját iskolájukat bemutató videót kell elkészíteniük a csapatoknak. Az egyes tantárgyak feladatait szakmai zsűri bírálja el.

A legjobb megoldásokat beküldő osztályok drónokat és videós eszközöket nyerhetnek. A jelentkezés megkezdődött, és április 28-ig tart ezen az oldalon.