Mobiltelefon-zombik Bécsben

Az osztrák főváros nagy példányszámú napilapjában, a Kronen Zeitungban olvastuk Philipp Stewart figyelemfelkeltő írását; a címe: Nincs pénz hobbikra: „mobiltelefon-zombikká” válnak a gyerekek.

Bécsben minden ötödik gyermeket érint a szegénység, vagy legalábbis veszélyeztetett. Esetükben síoktatás, futballedzés vagy általában a társadalmi érintkezés elképzelhetetlen. A következmények drámaiak.

A minap a bécsi szülői képviselet megkongatta a vészharangot. Sok család ugyanis már nem engedheti meg magának, hogy csemetéje részt vegyen az iskolai síoktatásban. Rosa Bergmann, a Hobby Lobby egyesület ügyvezető igazgatója (a bal oldali képen) azonban meg van győződve arról, hogy ez csak a jéghegy csúcsa: „Minden ötödik gyermek már most is kimarad az iskolán kívüli szabadidős tevékenységekből a magas költségek miatt”. Más szóval: a klubtagságot és ezáltal az iskolán kívüli társadalmi érintkezéseket sok család egyszerűen képtelen fedezni a háztartási költségvetésből. Bergmann: „Aki már így is hadban áll az emelkedő lakbérekkel, energia- és élelmiszerárakkal, az valószínűleg nem fog pénzt találni a különféle tagsági díjakra.” A gyermekszegénység társadalmi elszigeteltség egyik veszélyes formája, következményei pedig drámaiak. Azok a gyerekek, akiknek a szülei viszont megengedhetik maguknak, hogy fedezzék csemetéjük különféle, iskolán kívüli programjait, még tovább növelik tanulmányi előnyüket és gyarapítják képességeiket, hiszen az ember a tudásának 70 százalékát formális keretek között sajátítja el.

Egyre sűrűsödnek a mentális egészségügyi problémák is. Az egyesület vezetője jól tudja, miről beszél: a Hobby Lobby 2019 óta ingyenes, szabadidős tanfolyamokat szervez-kínál a hátrányos helyzetű családokból származó gyerekeknek. Bergmann maga is tanárként dolgozik Bécs egyik középiskolájában. Az olyan ingyenes tanfolyamokkal, mint a kódolás, a fotózás, a sakk, a röplabda és a főzés a szakemberek arra törekednek, hogy minden gyerek számára elérhetővé váljék a szabadidős továbbképzés.

Végül is a délutáni baráti találkozók egy másik erény, amiről – úgy tűnik látszik – manapság már megfeledkeztek. Bergmann: „A Hobby Lobby szervezetben részt vevők körében végzett felmérés azt mutatja, hogy mennyire fontos ez az igekezet. Kilencvenhárom százalékuk állítja: nem engedhet meg magának, azaz gyerekének valamiféle fizetős klubot. A gyerekek 70 százaléka az iskolán vagy a tanfolyamainkon kívül az – okos elfoglaltság híján – az okostelefonjára tapad”.

Ez különösen aggasztó ezekben a háborús és konfliktusos időkben. A szegénység a gyerekeket „mobiltelefon-zombikká” változtatja. Ennek megelőzése a szervezet – ami Bécsben öt helyszínen működik – egyik fő gondja.