Mondatok Nigériából

Lehet, hogy csak az irigység beszél belőlem, a lelkem mélyén arra vágyom, hogy a Facebookon megalakuljon az engem tisztelő csoport, emberek egymással versengve méltassanak, gyermekkorom álmaihoz, és kedvenc szerzőmhöz, May Károlyhoz visszatérve, törzsfőnök lehessek, szóval ennyi az alapja, és nem több, a feljelentésemnek.

Tudom, manapság nem nagy kunszt valakit feljelenteni, már lehet elégett bizonylatért, a maszk elhagyásáért, a rémhírterjesztésért, és a dudálásért is. A rendőrség ilyenkor intézkedik, olykor dicséri az éber állampolgárt, ráadásul a legjobb feljelentők bónuszként a gyülekezési tilalom alatt is felvonulhatnak, fáklyát gyújthatnak, cigányozhatnak, rutinból zsidózhatnak.

Néha úgy hiszem, hogy jutalompontért megy az egész, a legszaporábbak bérletet kaphatnak kisvasútra, stadionba, és az újjászerveződő irodalmi élet kegyeltjeiként kötetbe is rendezhetik feljelentéseiket.

Ennyi bevezető után mondom a lényeget, illetve teszem meg a feljelentést, egy embereket megtévesztő, rajongói csoporttal rendelkező, vélhetően nigériai hölgy ellen. A rendőrségi közleményekből tudom, hogy hazánkban elszaporodtak a csalások, a csalók nem létező dolgokkal hitegetik az embereket, esetleg a bóvliról állítják, hogy márkás termék, a búvárszipkát eladják lélegeztető készülékként, a kutyaláncot kórházi ágyként, az ablaküveget rózsaszín lencséjű szemüvegként. Nagyon agyafúrtak a csalók, nehéz őket leleplezni, de a rendőrségi közleményekből tudom, a nigériaiak a legtöbbször azon buknak le, hogy nem tudnak magyarul. A kommunikációjuk árulkodó, szegényes a szókészletük, rosszul ragoznak, ugyanazokat a kifejezéseket ismétlik, a mondatszerkesztésük követhetetlen.

Az általam megfigyelt nigériai hölgy álcája nem téveszt meg, külsőre lehet olyan, mint bármelyik magyar háziasszony, de nekem tolhatja a Kőbányait a vacsorához, akkor is átlátok rajta, hiába takaródzik egy gestapós főtiszt, és egy úri, keresztény írónő nevével. Remélem, hogy feljelentésem eljut a megfelelő helyre, a rendőrség a kivizsgálás vonatkozásában majd intézkedést foganatosít.

Attól nem tartok, hogy a nigériai csaló észbe kap, és magát fedezvén megtanul magyarul, szerintem, annyi idő nem létezik…