Töviskoronás tengericsillag zabálja – talán még megmenthető a Nagy-korallzátony

Egy nemzetközi tudósokból álló csapat formabontó eszközökkel dolgozik azon, hogy megmentse a Nagy-korallzátonyt – a Föld leggazdagabb fajú életközösségét, amely több mint 2000 km hosszan terül el, összesen 34,4 millió hektáron. Mérete még az űrből is látszódik, de fontossága még ennél is kiemelkedőbb: a korallzátonyoktól a tengeri élőlények fele függ, és ezek az élőlények állítják elő bolygónk oxigénállományának felét. A múlt két évtizedben a zátony fele elpusztult, de a tettre kész tudósok talán még megmenthetik az ott élő több mint 9000 fajt a végzettől. Munkájukat rögzítette egy dokumentumfilm, amely A Nagy-korallzátony világa címmel január 8-án, vasárnap délután fél 6-tól tekinthető meg a Viasat Nature tv-csatornán.

A zöld teknősök populációja az utóbbi időben vált veszélyeztetetté: a világméretű felmelegedés következtében utódaik az elmúlt két évtizedben teljesen „elnőiesedtek”, azaz több mint 99%-uk (!) nőstényként jött világra, ami nagyban megnehezíti a reprodukciót. Emellett a Nagy-korallzátony zöld teknősei azért is veszélybe kerültek, mert az egyik frekventált fészekrakó helyük, a Raine-sziget elkezdett süllyedni. Megmentéséért a jeles ausztrál tengerbiológus, Richard Fitzpatrick által vezetett csapat mesterségesen, a partvonal feltöltésével és kiszélesítésével próbálja kiemelni a szigetet a tengerből. Ha sikerrel jár, az egész világ számára követendő példát állít.

Több mint ezermillió ember élelmezése függ a zátonyoktól, nélkülük a világ tengeri és part menti élővilágának felét kihalás fenyegetné. A problémát részben itt is a felmelegedés okozza, és egy ragadozófaj is pusztítja a korallállományt. A töviskoronás tengericsillag egy hatalmas, korallal táplálkozó húsevő állat. Már megpróbálták megtizedelni az állományt, ám ez az élőlény regenerálódásra képes – olyannyira, hogy egy kis megmaradt darabból egy egészen új tengeri csillag nőhet. Így lett végül több belőle. Állománya jelenleg is hatalmas, és minden egyes példány nagy étvággyal pusztítja a korallt. Egy új technológiai találmány talán véget vethet rombolásának: a RangerBot víz alatti drón 99%-os biztonsággal azonosítja be a töviskoronás tengericsillagot, amit aztán egy robotkar a végén lévő tűvel, egy csak neki kifejlesztett halálos méreggel injekcióz be.

South Water Caye Marine Reserve is one of seven protected areas that make up the Belize Barrier Reef Reserve System World Heritage site. WWF campaign website, press release and social media channels only. 3 years. 3rd parties can only used in conjunction with explicitly mentioning WWF and World Heritage Campaign. No merchandising use.

A dokumentumfilm szemlélteti Richard Fitzpatrick csapatának munkáját, és azokat a hipermodern technológiákat is, amik talán megmenthetik a világ egyik legfontosabb élőhelyét és a világörökség részét.