Mostantól szerelhető napelemes rendszer a bécsi önkormányzati lakások balkonjára

Mivel egyre több ilyen jellegű megkeresés érkezett, az osztrák főváros kidolgozta az erkélyre szerelhető napelem-rendszerek szabályait az önkormányzati lakások esetében. A telepítést engedélyeztetni kell és különféle feltételeknek kell megfelelni. (A nyitó képen: napelemek egy frissen felújított bécsi önkormányzati lakóépület homlokzatán © PID / Votava)

Mostantól a bécsi önkormányzati lakások bérlői is szereltethetnek napelemes rendszert az erkélyükre, teraszukra vagy a loggiára, feltéve, ha már megszerezték az önkormányzati lakásokat kezelő ügynökség, a Wiener Wohnen engedélyét és megfelelnek a feltételeknek.

A napelemek nem zavarhatják például a szomszédokat, illeszkedniük kell az épület arculatához, felújításkor pedig saját költségen kell eltávolítani őket. Az engedély kiadásakor figyelembe veszik azt is, hogy az épület műemlék-e. Tilos napelem fölszerelése akkor, ha az erkély vagy loggia falazott, vagy ha építészetileg kialakított virágládák vannak rajta. Szintén nem engedélyezett napelem-rendszert telepítése az épület homlokzatára.

A telepíthető balkon napelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 watt, a szerelést minden esetben szakembereknek kell végezniük. A beruházás költségét a lakóknak kell állniuk, az esetleges támogatásokat is nekik kell igényelniük és tájékoztatniuk kell a villamosenergia-szolgáltatót is.

Amellett, hogy az osztrák főváros most lehetővé tette a balkon napelem-rendszerek telepítését az önkormányzati lakások lakói számára (amikkel fedezik a saját energiaigényük egy részét), az új épületek tervezésekor már eleve számolnak a napenergiával, az önkormányzati lakóépületekre pedig utólag igyekeznek közösségi napelem-rendszereket telepíteni.