„Mozijegyet egyet vegyek? – Vegyél kettőt, veled megyek!”

Van még, aki erre is emlékszik. Amikor reklámmal csábították moziba a nagyérdeműt, amikor moziba menni esemény volt az ember életében. Lehet, hogy lassan ismét eljön az az idő, csak hát egész másként válik élménnyé a filmszínházi kaland.

A világjárvány megint ránk zárja a lakásajtót. Körülöttünk egyre több országban zárnak be ismét a színházak, mozik, vendéglátóhelyek, a tavaszi kényszerűséget minden bizonnyal megint ránk hozza a fránya Covid, de addig is dúsgazdag a kínálat azoknak, akik még kimerészkednek és közösségi terekben keresnek kulturális felüdülést.

Egymást érik az izgalmas filmes események, így, ha még tehetjük, készüljünk az 5. európai art mozi napra, azaz november 8-ra.

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére ötödik alkalommal megvalósuló nemzetközi esemény az európai filmművészet sokszínűségét ünnepli azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a programhoz csatlakozott filmszínházak – köztük itthon 26 művészmozi – különleges, válogatott filmkínálattal, nyolc új európai filmmel és két új magyar játékfilmmel. Valamennyit hetekkel az országos bemutató előtt láthatja a közönség.

Természetesen a jelenlegi helyzethez igazodva várják a nézőket fokozott óvatossággal, nagy figyelmmel az egészégük védelmére.

A filmművészet az idén száz éve (!) született mestere, Federico Fellini előtti tisztelgés jegyében látható lesz a Fellini – A lélek festője című portréfilm, amelyben feltárul a rendezőzseni sajátos kapcsolata a spiritualitással és természetfelettivel. A Napsugár (Sole) című, Velencében díjazott olasz–lengyel filmdráma érzékeny témát dolgoz fel: egy fiatal várandós lány Olaszországba utazik, hogy pénzért örökbe adja születendő babáját.

Könnyedebb témával foglalkozik az Előzmények törlése című, Berlinben Ezüst Medve-díjat nyert francia–belga komédia. Főhőseinek mindenáron törölniük kell az internetre kéretlenül felkerült tartalmakat magukról, ezért harcba indulnak az életüket uraló adatfelhők ellen.

A Gunda című rendhagyó „természetfilm” egyszerre intim portré egy tanyán élő sertéscsalád mindennapjairól és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely súlyos morális kérdéseket tesz.

Más megközelítésben, de szintén mai társadalmi kérdéseket feszeget a Berlinalén versenyző, öt kategóriában Német Filmdíjjal elismert Berlin, Alexanderplatz, amely Alfred Döblin kultregényének teljesen a mai korra aktualizált és újraértelmezett, pörgős tempójú feldolgozása.

A valós és virtuális világ problémakörét érinti Cannes idei válogatásának egyik legnagyobb visszhangot keltő filmje, a lengyel–svéd koprodukció Sweat, amely egy letaglózó erejű, rendkívül őszinte betekintés egy fitness influenszer látszólag tökéletes életébe.

Különleges mozgóképes kísérlet eredménye a Berlinben Ezüst Medvével elismert, ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet mindennapjait megidéző DAU. Natasa, amely minden idők egyik legambiciózusabb művészeti projektjének részeként, egy egész városnyi díszletben több éven át színészek százaival forgatott filmanyagból készült.

Az Egy humorista élete című svéd dráma egy bestseller regény filmadaptációja, főhőse egy sikeres komikus, aki kénytelen újra szembesülni iskolai zaklatásokkal tűzdelt gyermekkorával, amikor egy régi iskolatársa váratlanul betoppan egy stand-up estjére.

A programban két új hazai alkotás is szerepel. Premier előtt látható lesz a magyar–román koprodukcióban készült Spirál, Felméri Cecília kolozsvári rendező első nagyjátékfilmje Borbély Alexandra (Testről és lélekről), Bogdan Dumitrache (Anyai szív) és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet) főszereplésével. A rémfilm-elemeket is tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma egy különös szerelmi háromszög története.

A másik magyar alkotás Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című romantikus komédiája, amelynek érzelmes és helyzetkomikumokkal átszőtt története a focidrukkerek ellentmondásos világába és a gyerekvárás mindenki életét fenekestül felforgató helyzeteibe enged bepillantást. A humoros helyzetek és erkölcsi dilemmák sorát felvonultató film főszerepeit Ötvös András, Gombó Viola Lotti, Thuróczy Szabolcs, Stefanovics Angéla és Tenki Réka alakítják.

A 5. európai art mozi nap részletes programja és az egyes mozik műsora itt olvasható.