Mr. Watson segít a rákos betegek kezelésében

Bár a hagyományos orvos–beteg kapcsolat kialakításában kulcsfontosságú a személyes találkozás és a beszélgetés, a koronavírus-járvány miatti szigorítások miatt látványosan visszaesett az orvos–beteg-találkozások száma a hazai járóbeteg ellátásban. (Foto_medium.com)

Tekintettel a körülményekre, a hazai onkológusokat támogató IBM Watson for Oncology mesterségesintelligencia-alkalmazás már online konzultáció részeként is elérhető. A daganatos betegségek gyógyításában világszinten élenjáró szakorvosok által betanított alkalmazás a beteg vizsgálati eredményeit elemezve ad javaslatot a kezelőorvosoknak az elérhető terápiás lehetőségek közül.

Ma Magyarországon évente kb. 70 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A diagnózis felállítása utáni első kulcsfontosságú lépés a kezelés kiválasztása, amelyben a terápiás javaslatokat felállító onkológiai munkacsoportnak és a beteg döntésének egyaránt nagy szerepe van. Ebben segít az IBM Watson for Oncology, az a mesterséges intelligencia, amely immár a hazai onkológusokat és betegeiket is képes támogatni a bizonyítékon alapuló legmegfelelőbb kezelési javaslat megalkotásában.

Az eszköz 13 különböző daganatos betegség típus esetén alkalmazható, lefedve ezzel az újonnan diagnosztizált esetek mintegy kétharmadát, évente több mint 40 ezer beteget. A hólyag-, méhnyak-, méhnyálkahártya-, petefészek-, nyelőcső-, gyomor-, máj-, prosztata-, pajzsmirigy daganatok mellett a hazánkban leggyakoribb és legtöbb áldozatot követelő rákos megbetegedések: az női emlő, tüdő, vastag- és végbél daganatos megbetegedések esetén is alkalmazható.

Bár a személyre szabott kezelési javaslatot és a szakvéleményt minden esetben az kezelőorvos állítja fel, az IBM Watson for Oncology képes támogatni az orvos döntését azáltal, hogy elemzi az elérhető, bizonyítékon alapuló kutatási eredményeket és klinikai terápiás tapasztalatokat.

Dr. Szántó István.

„Az onkológia rohamosan fejlődő tudomány, amelyben szinte naponta születnek új eredmények. Az onkológusok számára nagy kihívás naprakészség, ráadásul az egyes daganattípusok gyakrabban, mások egészen ritkán fordulnak elő a gyakorlatban. Az IBM Watson for Oncology által figyelembe vett források azokat a kutatásokat és terápiás eredményeket tartalmazzák, amelyek segítik az onkológus döntését, és az oncologic.hu-n minderről részletesen is tájékozódhatnak” -mondta dr. Szántó István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa, az OncoLogic vezető orvosa. Az IBM Watson for Oncology olyan mesterségesintelligencia-alapú klinikai döntéstámogató rendszer, amely abban segíti a szakorvosokat, hogy a legmegfelelőbb terápiás javaslatot állítsák fel a betegeik számára.

Az IBM Watson for Oncology az Európai Unióban orvosi eszközként engedélyezett számítástechnikai rendszer, Magyarországon kizárólag az OncoLogic Kft.-n keresztül érhető el.