Nádas Péter kapta az Aegon idei művészeti díját

Áramló emlékezet, egymásból induló és egymásba futó személyes történetek egy igazi nagyregényben – Nádas Péter Világló-részletek című műve lett az Aegon idei művészeti díjának a nyertese. (A képen: Budapest, XII., Svábhegy, a Gyöngyvirág utca 12–14. kertje. A szomszéd gyerekeknek és testvérének magyaráz a szemben ülő ifjú Nádas Péter későbbi író. (Forrás: Fortepan)

„Megrendülve teszi le az ember ezt a több mint 1200 oldalas, két vaskos kötetre osztott monstrumot – azzal, hogy valami jelentős dologban volt része” – írja a Világló részletekről Radnóti Sándor, a zsűri elnöke.

Az idei a tizenharmadik Aegon Művészeti Díj. Magyarország legrangosabb, független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.

„Szakmai életünkben is elengedhetetlen, hogy időről időre megmérettessük magunkat. Azon kívül, hogy szert teszünk a szükséges szaktudásra, tapasztalatra, fontos lehet az is, milyen véleményt alkotnak arról, amit csinálunk. Ha megbízható emberek kizárólag szakmai szempontok alapján döntenek egy díjról – az hiteles és jóleső jelzés egy pályája csúcsán lévő embernek éppúgy, mint egy pályakezdőnek. Tizenhárom évvel ezelőtt mi sem gondoltuk, hogy ennyire hiteles és sikeres lesz a díj: nemcsak itthon, de külföldön is hivatkoznak rá” – mondta Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a díjátadó alkalmából.

Ez alkalommal is csaknem száz kötetet jelöltek a könyvkiadók. Az idei tizes listán erős a líra és erősek a nők: 4–6 arányban versek és regények, női és férfiszerzők versenyéről szólt az idei év. Átfogó, visszatekintő, összegző és gyűjteményes művek jellemzik a jelölt műveket, izgalmas hősnők, önéletrajziság, és a közeli múlt eseményei lírában és nagyregényben is. Négy verseskötet és hat regény, összesen két kiadó – Magvető és Jelenkor – tíz kötete versenyzett a díjért.

A díjazott szerzőnek járó nettó jó hárommillió forint évente több tízmillió forint értékű média-megjelenést hoz a díj a nyertes mű, a jelöltek és kiadóik, tágabban a kortárs irodalom számára. Az Aegon Magyarország azóta, hogy a kortárs magyar irodalom elkötelezett támogatója lett, százmilliókat költött erre a célra. 

A tizes lista kötetei és a nyertes mű népszerűsítése mellett a díjalapító középiskolai tanároknak szóló oktatási segédanyagok elkészítését is segíti, valamint középiskolásoknak szóló irodalmi versenyt, fesztivál-programokat és irodalmi eseményeket is támogat.

„A legközelebbi, legkézenfekvőbb nyersanyag ebben az esetben én magam vagyok. Nem a fiktív szereplőim, velük foglalkoztam negyven vagy ötven évig, hanem én magam” – mondja Nádas Péter Jánossy Lajosnak adott interjújában a Literán.

Nádas mostani díjazott könyve 12 évvel a Párhuzamos történetek után a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg. Sokműfajú nagypróza – memoár, családregény, mikrotörténetek, történelmi tabló, regény a regényben. Nádast az emlékek és az emlékezés érdeklik – hogyan mesélhető el végül nem minden, ha mindenre emlékszik az elbeszélő? Ha gyermekkorától kezdve felfokozott érzékenységgel, mindenkinél többet látva ragadnak meg benne a részletek, és hívódnak elő rendezetlen és tetszőleges, vagy akaratlagos és rendezett módon?

A regény ideje a szerző életének első 14 éve, a magyar történelem egyik legnehezebb időszaka, 1942–56 között. A felnőtt Nádas néz vissza gyerekkorára. Felsejlik egy különleges, álomvilágban élő apa, egy fantasztikus nagymama, utcák, lakásbelsők, élmények, illatok, történetek az 1800-as évekig visszanyúlóan.

„… a magyar és a világirodalom kiemelkedő alakja megírta az emlékiratait, feltárva a saját emlékein keresztül a huszadik század első felének történelmi és politikai folyamatait, értelmezéseit, illetve példát mutat önmarcangolásból és megértési kísérletek sorozatából. A Világló-részletek megjelenése óriási dolog, ráadásul nagyszerű olvasmány, csak nem szabad megijedni a méretétől” – írja a konyvesblog.hu-n Valuska László.

A hétfős szakmai zsűri minden évben új tagokból áll. Az idei elnök, Radnóti Sándor Széchenyi-díjas kritikus, művészetfilozófus, professor emeritus (ELTE) mellett Angyalosi Gergely Széchenyi-díjas irodalomtörténész, Balajthy Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Diószegi Endre középiskolai irodalomtanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tanári tagozatának elnöke, Füle Ágnes kulturális szervező, blogger, Für Anikó színművész, Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész és Takács Ferenc irodalomtörténész, műfordító, író.

Az Aegon Művészeti Díj irodalmi műsorral köszönti a díjazottat április 10-én este a budapesti Katona József Színházban.