Ne fentről várjuk a változást! – interjú Tatár Imrével

Kun Zsuzsa előszeretettel ismertet meg bennünket olyan „kortalan kortársainkkal”, akikre (és akiknek a gondolataira) érdemes odafigyelnünk. Tatár Imre megszólaltatása a Klubdélelőtt című rádiós műsorban a születésnapi ünneplések és a koronajárvány miatt hónapokkal csúszott. A neves külpolitikai újságírót a szerkesztő-műsorvezető végül ma, május 2-án „kapta mikrofonvégre”.

A kerek évforduló, a 100. születésnap alkalmat adott a családnak (a dédunokákkal együtt), valamint a pályatársaknak a köszöntésre, de fölkereste Tatár Imrét – még februárban – a kerületi polgármester is, tolmácsolva a miniszterelnök jókívánságait. A pénzbeli ajándékot (százezer forintot) személyesen Orbán Viktor küldte, akivel a magyar újságírók korelnöke – bár (mint mondta) nem politizál – szívesen ülne le egy asztalhoz. Lenne mondanivalója a számára! „A száz év alatt szerzett tanulságok alapján.” Elsősorban azt a tanácsot adná a kormányfőnek, de bárkinek, aki hajlandó lenne megszívelni, hogy a most jellemző gyűlölködő bánásmódot lehetőleg kerüljék. „Szól ez egy kicsit az ellenzéknek is, de elsősorban a kormánynak…Nagyon bánt, amikor lenéző, méltatlan hangnemmel illetik egymást, ami azt tükrözi, hogy az ország  tökéletesen kétfelé vált”.

Vajon a Horthy-korszak vonásai fölfedezhetőek a mai világban? – érdeklődött Kun Zsuzsa. Válaszában Tatár Imre kifejtette: nemcsak a Horthy-korszak, hanem a kádári évtizedek kora is visszaköszön, például a központosítási törekvésekben. Ugyanakkor a jelképek inkább a két világháború közötti évtizedeket idézik, miközben az utánzási kísérletek a 21. századi követelményeknek is meg akarnak felelni. Hogy ez hová fog vezetni? Feltehetően ezzel az ország vezetői sincsenek tisztában, akik bár tudatosan cselekszenek, de a jövőt nem látják, nem láthatják – hangzott el az interjúban. A jövőt egyébként sem lehet sohasem előre látni, váratlan meglepetések sora követi egymást. „Mindig meglepetés jön, sosem az, amit az ember vár.”

Az sem tesz jót a világnak, hogy olyan emberek vezetik, akik nem mérhetők az egykori államfők felkészültségéhez, színvonalához. „A népre nem szabad teljesen rábízni, hogy kiválassza a vezetőit.” Egyébként minden korszak kitermeli azokat a vezetőket, akik egy-egy korszak tükrét képviselik. Amerika olyan, amelyen az elnöke, és („attól tartok”) Magyarország is olyan, amilyenek a vezetői.

Kinek, minek kellene változni ahhoz, hogy a helyzet is, a színvonal is javuljon. Tatár Imre szerint mindenképpen a háttérben kell valaminek megváltoznia, a háttér által kitermelt emberekben kell a fordulatnak megtörténnie, mert a változás semmiképpen sem fölülről jön.

Az interjú teljes terjedelemben itt hallgatható meg – az 53:30 perctől.