Orvoskamarai figyelmeztetés – Tájékoztatás? Totális cenzúra van!

Sajnos, a COVID-járvány egyre nagyobb veszélyt és terheket okoz szinte mindenki számára. Háziorvosok, kórházi, szakrendelői orvosok és ápolók hetek, hónapok óta küzdenek, dolgoznak és egyre nehezebben viselik a terhelést – írja közleményében a Magyar Orvosi Kamara Győr–Moson–Sopron Megyei Területi Szervezete.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a lakosság, az önök tájékoztatása hiányos, gyakran téves vagy félrevezető. Totális cenzúra van. A kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző médiák saját érdekeik, pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálják önöket.

Az egyik legnagyobb aktuális probléma a COVID elleni oltások szervezése.

Szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívek, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hévégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. Ám a tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt.

Ezért kérjük önöket, hogy ismerjék meg és terjesszék a tényeket az oltásszervezéssel kapcsolatban:

1. Jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag.

2. Az oltandó személyeket alapvetően nem a háziorvosaik jelölik ki és a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni.

3. Az oltások központi elosztásánál folyamatosan számos zavar észlelhető.

Ezért sokszor elmaradnak leszervezett, megbeszélt oltások, egy térségen belül is nem logikusan kapnak oltást. Emiatt egyes parxisokban sokszor az idősebbek, magasabb kockázatúak még nem jutnak oltáshoz, miközben ugyanabban vagy a szomszédos területen már alacsonyabb rizikójú, jóval fiatalabbak is oltáshoz jutnak.

4. A különböző oltások előnyeit, kockázatait és az oltásokról rendelkezésre álló megbízható, tudományosan megalapozott ismreteket nem sikerült széles körben sem a lakossággal, sem az orvos kollégákkal megismertetni.

5. Az oltást végző háziorvosokat nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és egyeztetés nélküli, egyoldalúan megállapított, gyakorlatilag megalázóan alacsony díjazással „motiválják, ellentételezik”, ami tovább növeli a kimerült és rendkívül stresszelt orvoskollégáink nehéz helyzetét.

6. Az oltást végző háziorvos kollégák nagyon gyakran sem adminisztratív, sem más logisztikai támogatást nsem kapnak az oltások szervezéséhez, végzéséhez.

Mindezért elnézésüket és megértésüket kérjük!

Kérjük, segítsék kollégáinkat ebben az egyre nehezedő helyzetben, megértéssel, türelemmel.

Orvos és ápoló kollégáink döntő többsége a legjobb tudása szerint, erőn felül tesz meg jelenleg is mindent az önök érdekében.

Tudjuk, hogy sajnos akadnak néha kivételek. Ha hibát, hiányosságot tapasztalnak, azt jelezzék. De előbb kérjük, hogy fenti tényeket vegyék fontolóra.

Köszönöm kollégáim nevében is az együttműködésüket, a támogatásukat és az együttérzésüket!

Vigyázzanak egymásra! Még sosem volt ekkora a veszély és a veszteség!

Tisztelettel: dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr–Moson–Sopron megyei elnöke