Nagyvonalú adomány: vércukormérők ezrei mentőknek, háziorvosoknak

Egyénileg testreszabható, ezer „okos” vércukormérőt adományoz a magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak. A csaknem laboratóriumi pontosságú, telemedicinás rendszerrel összekapcsolható vércukormérők lehetővé teszik, hogy a mentők a helyszínre érkezéskor gyorsan és hatékonyan állapítsák meg a koronavírus által különösen veszélyeztetett, ellátásra szoruló cukorbetegek vércukorszint-értékét. Az orvostechnikai cég emellett további ezer háziorvosnak is ingyenesen eljuttatja korszerű készülékeit, így a koronavírus-járvány kitörése óta már a magyar háziorvosok harmada, összesen kétezer praxis kapta meg díjmentesen a betegellátásban fontos gyógyászati segédeszközt.

A betegekhez kiérkező mentők felszerelése ezer vércukormérővel gyarapodott az idén 35 éves 77 Elektronika Kft. felajánlásának köszönhetően.

A telemedicinás rendszerrel is összeköthető Dcont® vércukormérő a jelenlegi feszített egészségügyi helyzetben rendkívül hatékony segítség a betegek ellátásában, hiszen a mentők így az egyik legmodernebb és legpontosabb készülékkel állapíthatják meg a helyszínen a páciensek vércukorszint-értékét, aminek ismerete elengedhetetlen a diagnózis felállításában, hiszen ennek tudatában azonnal megállapítható, hogy a tapasztalt tüneteket esetleg a túl alacsony (hipoglikémia), vagy a túl magas (hiperglikémia) vércukorszint okozza-e. 

Az Országos Mentőszolgálat munkatársai számára nem ismeretlenek a Dcont® vércukormérők, hiszen a szervezet kapott már adományként készülékeket a magyar cégtől. 

A 77 Elektronika Kft. a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (SE ÁOK) Családorvosi Tanszékével együttműködésben az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumán keresztül további ezer magyar háziorvosnak is kiszállítja vércukormérő készülékeit, így a tavaly adományozottal együtt már a háziorvosok harmada, összesen kétezer praxis juthatott hozzá ingyenesen e fontos gyógyászati segédeszközhöz.

A diabétesszel élőket a koronavírus súlyos szövődményekkel fenyegeti, elkerülésükhöz pedig kulcsfontosságú a vércukorgörbék állandó figyelemmel tartása, és különösképpen az ingadozások kiszűrése. A Dcont®-fejlesztések nemcsak a vércukoreredmények pontosságában képviselnek magas minőséget, hanem az eNAPLÓ nevű rendszerrel és az ingyenesen letölthető mobilalkalmazással is lehetővé teszik, hogy mind az orvos, mind a páciens könnyen, kihagyások és mulasztások nélkül követhesse glükóz- és inzulineredményeit, az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, vagy az elvégzett fizikai aktivitás mértékét. A vércukormérőkön emellett hangjelzéssel és villogással működő figyelmeztetés is beállítható, ami emlékezteti a beteget a mérésre, vagy az inzulininjekció beadására.

A 77 Elektronika Kft. nemcsak adományozással, hanem a családorvosi tanszékkel együttműködve szakmai továbbképzésekkel is támogatja a háziorvosok munkáját. A medukator.eu internetoldalon a vércukorméréshez használható technológiai ismeretekről, a telemedicináról, a cukorbetegség gondozásáról tájékozódhatnak. A páciensek számára pedig a diabéteszről szóló oktatási anyagokat, ingyenes kiadványokat, valamint szájmaszkokat is adnak.