Ma a holnapért: okosváros-csúcs Bécsben

Még a koronavírus-járványt is igyekszik a saját hasznára fordítani az osztrák főváros. Ez lesz ugyanis az egyik témája a jövő héten megrendezendő okosváros-csúcstalálkozónak. A Smart City Summit résztvevői arra keresik majd a választ, mit kell tenni ma ahhoz, hogy unokáink számára is élhetőek maradjanak a városok. (Nyitó kép: Bécs évek óta egyike a világ legélhetőbb városainak © Wirtschaftsagentur / David Bohmann)

Negyven ország több mint 450 gazdasági, tudományos és közigazgatási szakemberének, valamint vállalkozásának részvételével rendeznek csúcstalálkozót május 4–5-én Bécsben. Az angol munkanyelvű digitális Smart City Summit első napja online konferencia lesz; olyan kérdéseket vitatnak meg, mint a városok szerepe a körforgásos gazdaság bevezetésében, az épített környezet szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, az urbanizációs problémák megoldása kerületi szinten, a digitalizáció, a hidrogén felhasználása városi gázként, a koronavírus-járvány tanulságai…

A rendezvény második napján konkrét problémákra keresnek megoldást a résztvevők. Eszmét cserélnek például arról, miként valósítható meg a körforgásos gazdaság a bécsi reptéren, vagy miként lehet elérni a klímasemlegességet az egyes városrészekben. Az ingyenes rendezvényre egészen az esemény kezdetéig, május 4-ig lehet jelentkezni a www.smartcitysummit.at honlapon.

A Smart City Summit az osztrák főváros ma kezdődő és május 12-ig tartó, nagyszabású startup-fesztiválja, a ViennaUp’21 egyik kiemelt rendezvénye. Közép-Európa legnagyobb startup-fesztiválját a Bécsi Gazdasági Ügynökség kezdeményezte, hogy Ausztriának és a nagyvilágnak bebizonyítsák: Bécs a járvány ellenére is erőt tud meríteni az együttműködésekből, hogy újat hozzon létre. A rendezvényre már a regisztráció első órájában óriási érdeklődés mutatkozott a kelet-közép-európai térségből.

A ViennaUp’21-on olyan előadók képviseltetik magukat, mint a Magyarországon is jelen lévő, a coworkinggel (közösségi munkavégzés, közösségi munkahely, közösségi iroda) foglalkozó Loffice, az Austrian Startups vagy az Infineon Technologies. A száznál is több program változatos tematika köré épül; szó lesz a fenntarthatóságról, a kooperáció erejéről és a technológiai és társadalmi fejlődés hatásairól is. A kéthetes program idején hét nagy esemény zajlik majd: az Open Vienna, a FinTechWeek, a Smart City Summit, a B2B Software Days, a Manufacturing Days és LISAVienna B2B Health Partnering.

A koronavírus-járvány miatt a ViennaUp’21 minden eseményét online, angol nyelven tartják meg, kapcsolatépítésre a b2Match platformmal van lehetőség. Jelentkezés itt.