Bécsben egy egész utcát klimatizálnak

Lassan kutyameleg lesz Bécsben is, éppen ezért egy kezdeményezés részeként Bécs 7. kerületében egy teljes utcát klimatizálnak.

A tudósok az évszázad végéig 50-55 különösen meleg nappal számolnak, ami nem túl jó hír Bécs 7. kerületének, ahol jóformán nem lehet zöld területtel találkozni. Éppen ezért Neubau nevű városrészt nem csupán sűrű lombkoronájú fákkal fogják beültetni, hanem permetkapukkal és a mostaninál több utcai vízvételi lehetőséggel is ellátják majd

Öt-öt permetkapu és pergola védett ülőhelyekkel felszerelve, 32 karosszék, 5 nagy vízvételi lehetőség és 24 fa fogja megóvni és felfrissíteni a járókelőket a meleg nyári napoktól. Az klimatizált utca kialakítása 2,4 millió euróba, azaz 768 millió forintnak megfelelő összegbe kerül majd, melynek 70 százalékát Bécs a központi költségvetéséből finanszírozza. Az építést év végére fejezik be.

Nemcsak az embereknek nehezek a forró nyári napok, de kedvenc háziállatainkat is megviseli a forróság. Éppen ezért ők is kapnak ivókutakat. Eva Persy, Bécs állatvédelemért felelős ombudsmanja tanácsokkal látja el a bécsi állatgazdákat. A kánikulában saját készítésű májkrémfagyival vagy hűtőmellénnyel hűthetik kedvenceiket. Felhívja a figyelmet arra is, hogy nem pusztán az emberekre káros az UV-sugárzás, ezért érdemes a kutyák legérzékenyebb testrészeit (pl. fül, has, orr) napvédő krémmel bekenni.