Ne gépelj az internetes megbeszélések alatt!

Az online értekezletek alatt sokan nem teszik le egyéb munkájukat, hanem tovább folytatják az e-mailek és dokumentumok gépelését. Amellett, hogy ez nem túl udvarias, biztonsági kockázatot is rejt magában: partnerünk is megtudhatja mit gépelünk.

Becsörrenő mobiltelefon, ugató, kutya, számítógépes billentyűzet kattogása vagy gyermekhangok – mind-mind a konferenciabeszélgetések kísérő zajai közé tartoznak. Nem túl udvarias nem odafigyelni beszélgetőpartnereinkre, de a kísértés igen nagy, így sokakkal előfordult már, hogy legalább egy emailt megválaszolt vagy egy utalást elintézett a beszélgetés alatt.

Visszafejthető a gépelés

Mostantól szokjunk le erről. A gépi tanulás eszközeivel és egy számítógéppel ugyanis visszafejthető, hogy mit is gépelünk – ahogy az egy egyetemi kutatásból kiderült. Közel minden egyes billentyűzetnek egyedi hangja van, mikor megnyomjuk őket, ami azt jelenti, hogy a gépelés hangjainak birtokában visszafejthető, hogy mit gépeltünk. Nem száz százalékosan, de azért visszafejthető.

A kutatók a július végi Black Hat biztonsági konferencián mutatták be, hogy ezt pontosan hogyan is lehet elérni. Három különböző laptopon gépeltek, ezeken különböző sikerrel fejtették meg a billentyűzet hangjait. A tesztgépekből a MacBook Pro-nak volt a legfelismerhetőbb hangja.

A gépelés felismerésében szótáras segítséget is kértek a kutatók, azt feltételezték ugyanis, hogy az emberek általában értelmes szavakat pötyögnek be munka közben. Az is segítség, ha ismert, hogy milyen nyelven gépel az ember és milyen billentyűzetkiosztást használ.

A veszély miatt nem kell rögtön pánikba esni. Politikusok és vállalatvezetők viszont jobb, ha megjegyzik, hogy ilyen lehetőség is létezik. Így ha a következő internetes vagy telefonkonferenciájuk alkalmával kedvük támadna egy e-mailre válaszolni, akkor jobb, ha lenémítják a mikrofonjukat.